А1 с решение за справяне със суша и наводнения

https://www.24chasa.bg/novini/article/9454747 www.24chasa.bg
Услугата на А1 помага за избягване на наводнения и суща.

Телекомът подпомага борбата с климатични заплахи чрез тохногия, базирана на интернет на нещата

А1 предлага високотехнологична услуга за предотвратяване на две от основните климатични заплахи за водния сектор - наводненията и засушаванията, съобщиха от компанията. Тя дава възможност за навременна реакция в случай на едни от най-трудно предвидимите проблеми и помага за предотвратяване на аварии и бедствия, свързани с интензивността на валежите или недостиг на вода.

Решението е част от портфолиото от услуги на А1 в сферата на „Интернет на нещата“ (IoT) и позволява непрекъснат мониторинг на водното равнище в предразположените към наводнения райони. Чрез камери и сензори информацията се събира и анализира в реално време, за да може определят своевременни мерки, които трябва да бъдат предприети.

Високотехнологичното решение от А1 обхваща цялото разнообразие от видове водни канали, водоеми и речни корита в районите, в които е внедрено. Отчита се и влиянието на интензивността и количеството валежи от дъжд, сняг или градушка. Осигурен е достъп до статистически данни за определения район - дневни и месечни стойности на валежите. Получените данни се систематизират и анализират в реално време, а клиентите разполагат с уеб интерфейс за мониторинг, който предоставя възможност за оценка на обстановката, подаване и настройване на аларми.

Така може да бъде намален значително рискът както чрез предприемането на своевременни мерки и евакуиране на населението от отделни райони в града, така и със съсредоточаване на усилията в приоритетните зони. Услугата от А1 помага не само за предотвратяване на аварии и бедствия, но и допринася за намаляване на разходите за поддръжка. Тя е разработена в партньорство с водещ световен разработчик, производител и доставчик на апаратура и измервателни системи за всички области за мониторинг, контрол и използване на водните ресурси.

От А1 посочват, че тяхната услуга може да помогне за бързи и навременни мерки и при намаляване на водните запаси и предстоящи засушавания. С услугата се извършва ежедневно проследяване и анализ, включително изпращане на аларми до упълномощените лица при преминаването на предварително зададени гранични нива на наблюдаваните параметри.

За такива услуги А1 залага на технологичния стандарт Narrowband-IoT (NB-IoT) заради множество предимства - по-добро покритие, по-дълъг живот на батериите (до 5 години), оптимизиран пренос на данни и висока сигурност на връзката. Друго предимство на технологията е, че тя работи в лицензиран честотен диапазон, което практически осигурява защита на комуникацията от външни влияния.