Съд в Хага отхвърли искане за освобождаване на Хашим Тачи

https://www.24chasa.bg/novini/article/9454972 www.24chasa.bg
Бившият командир от Армията за освобождение на Косово (АОК) и бивш президент на Косово Хашим Тачи

Специалният съд в Хага за военните престъпления в Косово е отхвърлил искане за временно освобождаване от ареста на бившия лидер на Армията за освобождение на Косово /АОК/ и бивш президент Хашим Тачи, обвинен във военни престъпления срещу косовски албанци, сърби и роми в Косово и Албания, предаде агенция Бета.

В публикуваното днес решение на съда, прието на 22 януари, се посочва, че съществува риск обвиняемият "да избяга, да попречи на хода на съдебните процеси или да извърши нови престъпления срещу тези, които се смятат за противници на АОК, включително свидетели, които могат да представят доказателства или които вече са призовани да се явят пред съда", предава БТА.

С това решение съдът прие аргументите на прокуратурата, която беше против освобождаването на Тачи.

По същите причини по-рано съдът отказа да освободи и другия обвиняем за военни престъпления и съратник на Тачи в АОК Кадри Весели. И в двата случая съдът подчерта, че сега рискът от потенциално бягство на обвиняемите е по-голям, отколкото преди ареста им, защото вече знаят подробности по обвинението и доказателствата срещу тях.