Съд потвърди отказ жена да бъде вписана като баща на дете в акт за раждане

https://www.24chasa.bg/novini/article/9455138 www.24chasa.bg
Съдът в Пазарджик

Административният съд в Пазарджик потвърди отказ на община Панагюрище да издаде акт за раждане на дете, родено в САЩ, като впише жена в графата за баща. Делото е заведено от жена- Е.Д. от Панагюрище , която от 2007 г. живее в САЩ. Пълномощник по делото в Пазарджик е нейната майка.

Зад океана българката сключва брак с американска гражданка в щата Илинойс, където еднополовите бракове са разрешени. През 2019 г. американката ражда дете, на което е издаден акт за раждане в Чикаго. В този акт като майка на детето е вписана американската гражданка, а българката като лице/ баща, съвместно упражняващо родителските права.
На базата на този документ, преведен и заверен с всички необходими реквизити, 40-годишната българка подава молба в община Панагюрище за издаване на акт за раждане на детето. От администрацията на общината Панагюрище, в лицето на кмета, обаче отказват с мотив, че в България брак между лица от един и същи пол не е регламентиран и законен и няма как да впишат за баща на детето жена в акта за раждане. С подобни мотиви и административният съд в Пазарджик отхвърля жалбата на Е.Д. Решението на пазарджишкия съд може да се обжалва пред ВАС.