Здравният министър и главният здравен инспектор ще мислят мерките за изборите (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9455291 www.24chasa.bg
СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Карантинираните ще подават заявления за гласуване с подвижна секция до три дни преди датата на изборите

Партиите ще могат да провеждат кампанията и сбирките си за вота в зали на принципа на концертите

Противоепидемичните мерки, които ще трябва да се спазват при провеждането на изборите, ще бъдат изготвени от здравният министър и главният държавен здравен инспектор. Организацията на изборите и гласуването на избирателите, включително и на карантинираните, пък ще се определя с решение на ЦИК въз основа на тези здравни правила.

Това решиха в сряда депутатите в парламентарната правна комисия в закона за извънредното положение на второ четене.

В първоначалния проект за промени бе записано, че здравните правила, както и прилагането им се делегират на ЦИК. Срещу това предложение обаче се обявиха от избирателната комисията, както и от опозицията в парламента. Затова между двете четения от ГЕРБ направиха предложение правилата да се изготвят от министъра и санитарния инспектор, а ЦИК да ги приложи. Комисията ще трябва да проведе и разяснителна кампания за начина на гласуване по време на пандемията.

С подвижни избирателни кутии ще гласуват карантинираните на следващите избори, решиха още депутатите. Те обаче ще трябва да подадат заявление за такъв вид гласуване не по-късно от три дни преди датата на изборите.

Членовете на секционните избирателни комисии, както у нас, така и в чужбина пък трябва да бъдат не по-малко от трима. Защитните средства като маски и ръкавици пък ще бъдат включени в план-сметката на Министерския съвет за изборите.

"Това ще лиши хиляди български граждани от тяхното право на глас и ще постави под съмнение избория процес", възмути се обаче депутатът от БСП Филип Попов. Той подчерта, че и в тези три дни преди изборите, ще има хора, които може да се разболеят и така те няма да могат да поискат да гласуват с подвижни урни.

За всички партийни мероприятия, които се провеждат на закрито заради изборите, да се прилагат разпоредбите, отнасящи се за посещения на кина, театри и концертни зали, приеха още депутатите по предложение на ДПС. Още на консултациите при президента от движението изразиха притеснение, че няма да могат да проведат кампанията си, защото разчитат на срещите с избиратели "очи в очи". Според сега действащите текстове обаче такива срещи не можеха да се провеждат, тъй като е забранено струпването на повече от 15 души. Това обаче не се отнася например за концертите, където изискването е капацитетът на залата да не бъде зает на повече от 50%, като се спазва дистанция и се носят маски.

"Записали сме партийни мероприятия, защото сме целяли да избегнем точно "предизборна кампания". Тя е само един месец преди избора. Преди това обаче има и събрания на актива на партията, за да се изберат водачи на листи и др. Целта е да се разшири обхвата", обясни депутатът от ДПС Хамид Хамид.

Поправка в Закона за хазарта през преходните и заключителни разпоредби на извънредния закон обаче скара ГЕРБ и БСП. Въпросните текстове, внесени от ГЕРБ, предвиждат Националната агенция по приходите, на която бе прехвърлено издаването, удължаването и измененията на лицензите за хазарт, да получи 3 месеца отсрочка, за да довърши преписки, започнати от закритата вече Държавна комисия по хазарта, или такива, постъпили след август 2020 г. Мотивите на депутатите са, че дадените първаначално 6 месеца не са били достатъчни на данъчните, за да свършат задачата, тъй като в нея през това време имало много болни служители. Според вносителите поправката била в интерес и на кандидатствалите за удължаване или издаване на нов хазартен лиценз, които са в процедура. Освен това от ГЕРБ предлагат до произнасяне на НАП по текущи преписки за лицензи да важи за такива, които са изтекли сред 1 януари 2020 г.

Искам да се извиня, че мястото на такава поправка не е в този законопроект, но държа да поясня, че тези предложения се отнасят единствено до срокове, които скоро изтичат и нямаме време да проведем дебат през Закона за хазарта, обясни поправката депутатът от ГЕРБ Александър Иванов.

С надежда очаквах г-н Иванов да оттегли това предложение и да каже, че е станала невинна грешка, заяви депутатът от БСП Крум Зарков. Той настоя, че такава поправка през този закон е абсолютно недопустима и настоя за обяснение защо НАП не е спазила срока.

Шефката на правната комисия Анна Александрова обаче му отвърна, че сроковете не са спазени именно заради многото карантинирани служители на агенцията.