Илон Мъск: Джеф Безос се опитва да провали Starlink

https://www.24chasa.bg/novini/article/9455350 www.24chasa.bg
Илън Мъск СНИМКА: Ройтерс

Изпълнителният директор на космическата компания SpaceX Илън Мъск и основателят на сайта за електронна търговия Amazon Джеф Безос се надпреварват за предлагането на сателитен широколентов интернет.

"Не е в полза на обществеността да се пречи на Starlink днес заради сателитната система на Amazon, която в най-добрия случай ще влезе в експлоатация след няколко години", написа Мъск в туитър.

Всичко е започнало, след като Мъск е поискал от Федералната комисия по комуникациите на САЩ да позволи преместването на някои от сателитите на SpaceX на по-ниска височина от първоначално планираната. Ръководството на Amazon обаче се е обявило против, защото такава надморска височина ще попречи на плановете на търговския гигант за собствен спътников интернет.

През декември Amazon дори е поискала от председателя на комисията Аджит Пай да ограничи сателитите на SpaceX до 580 км, докато се докаже, че няма да пречат на нейните. Ето защо Мъск отвърна на удара, обвинявайки Безос, че задушава конкуренцията.

Услугите на двете компании са на напълно различни етапи от своето развитие. Amazon обяви Project Kuiper през 2019 г., но все още не е изпратила нито един интернет спътник в космоса. От друга страна, SpaceX повиши общия брой на своите сателити Starlink в орбита до 1025 след старта на успешна мисия миналата неделя.