2 пъти повече ще се учи за начален учител

https://www.24chasa.bg/novini/article/9456176 www.24chasa.bg
По-сериозна подготовка на началните учители залага нова наредба.

Задължителна подготовка по иновации за гимназиалните преподаватели

109 млн. лв. от еврофондовете за онлайн обучението

Два пъти повече часове по методика на обучението по конкретни предмети ще трябва да учат вече студентите, които искат да станат начални учители. Това предвижда приета от правителството наредба за придобиване на професионална квалификация.

180 часа ще е задължителният хорариум по “Методика на обучението по...” за всеки от предметите, които преподават началните учители. Те преподават поне по 4 предмета. Досега нормата бе 90 часа.

За предучилищните преподаватели хорариумът става 120 часа.

Освен това вече в педагогиката ще има различни направления в зависимост от това какви права ще получава учителят. За началните специализираната дисциплина ще е “Начална училищна педагогика”, за тези в детските градини - “Предучилищна педагогика”. Кандидатите да станат гимназиални учители пък задължително ще изучават дисциплината “Компетентностен подход и иновации в образованието”, предвижда още наредбата.

109, 5 млн. лв. от еврофондовете за преодоляване на последствията от пандемията ще бъдат насочени към онлайн обучението за подкрепа на учители, ученици и родители, реши още МС.

613 хил. лв. от бюджета пък бяха насочени за ремонти на детски градини и построяването на нови.