Затягат закона срещу абортите в Полша

https://www.24chasa.bg/novini/article/9456709 www.24chasa.bg
СНИМКА: Ройтерс

Най-високата съдебна инстанция в Полша потвърди промяната в законодателството, която допълнително ограничава правата на жените за аборт. Приетата през октомври промяна предизвика тогава масови протести в страната, продължили седмици наред, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, цитирани от БТА. 

Конституционният трибунал публикува мотивите за решението си, което означава, че законодателната промяна може да бъде официално публикувана и да влезе в сила незабавно.

Главната опозиционна партия "Гражданска платформа" (ГП) заклейми решението на магистратите като "провокация" на управляващата консервативна партия "Право и справедливост". "Правителството се опитва да прикрие своята некомпетентност (в справянето с пандемията) и го прави по циничен начин", заяви лидерът на ГП Борис Будка. Лидерът на опозиционната Полска селска партия Владислав Кошиняк-Камиш прикани правителството "да спасява икономиката, а не да разпалва пожар в Полша".

Женските организации, които оглавяваха започналите през есента протести срещу затягането на мерките срещу абортите бяха заплашили, че подготвят нови протестни акции. Хиляди хора се бяха събрали тази вечер през сградата на Конституционния трибунал във Варшава в отговор на тези призиви. После те преминаха по улиците на столицата под лозунга "Стачка на жените". Протестни прояви имаше и в други населени места в предимно католическата страна.

Решението на съда в полза на промяната на законодателството забранява аборта при установени непоправими увреждания на плода, което досега беше разрешено. Занапред в Полша аборти ще са допустими само при опасност за здравето на майката или ако забременяването е резултат от изнасилване или кръвосмешение.