Китайската ваксина срещу COVID-19 може да се обнови за два месеца

https://www.24chasa.bg/novini/article/9457014 www.24chasa.bg
СНИМКА: Радио Китай

Инактивираната китайска ваксина срещу COVID-19 може да се обнови за справянето с новите варианти на вируса за около два месеца, заяви експерт от китайския Център за контрол и превенция на заболяванията пред Глобъл таймс.

Съществуват опасения, че мутациите на новия коронавирус във Великобритания и Южна Африка могат да намалят ефективността на разработените през миналата година от световните фармацевтични компании ваксини, предава Радио Китай.

„Способността на китайската ваксина да помогне на тялото да генерира антитела остава почти стабилна при неутрализирането на новите варианти на появилия се в Европа, Южна Америка и САЩ през първата половина на 2020 г. вирус. Ефективността обаче леко отслабва при новите мутации“, каза Шао Имин, член на Консултативния комитет за разработка на ваксини на СЗО. Той добави, че няма признаци за спешно обновяване на китайските ваксини в момента, защото сегашните все още предлагат защита за обикновените хора.

Пет са ваксините в света, които в момента се използват широко – две от Китай, две от САЩ и една от Великобритания.

В понеделник Moderna и Pfizer също заявиха, че техните ваксини са ефективни срещу двата нови варианта на вируса, но защитата им е малко по-слаба при мутацията от Южна Африка.