Чакаме още 4,4 млн. дози от COVID ваксините до края на 2021-а (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9457167 www.24chasa.bg
Проф. Костадин Ангелов СНИМКА: Архив

Сключваме договор със седма компания за ваксини

Продължаваме да наблюдаваме положителната тенденция в страната и това ни дава уверение, че мерките срещу COVID-19 са дали резултат. Дневната заболеваемост спадна под 100 на 100 хил. души. България е на 27-о място в ЕС по заболеваемост и 6-о място на Балканския полуостров. Нивото на смъртност в страната е 11,5 на 100 000, което ни отрежда 11-о място в ЕС. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на брифинг.

Най-много легла за интензивно лечение на коронавирусната инфекция са заети в София област, Шумен и Добрич, допълни проф. Ангелов.

Сред непедагогическия персонал са били изследвани с антигенни тестове 3726 души, от които 11 са били положителни. Сред педагогическия персонал от 12 232 тествани 26 са били положителни за COVID-19, посочи още министър Ангелов.

От думите на ген. Венцеслав Мутафчийски стана ясно, че според 9-степенната скалата, по която се определят мерките, най-опасни са баровете, след това ресторанти и фитнеси. Ресторанти с външни помещения имат индекс на опасност 3. Футболните мачове са в средата между 6 и 7. Почти не остана футболист, който да не е бил заразен - това е пряко доказателство.

Намаляването на заболеваемостта стана много по-бавно, отколкото очаквахме. Но все пак има един чудесен резултат в момента, допълни ген. Мутафчийски.

Този вирус ни върна ценностите в живота. От една страна мерките дават резултат и всички трябва да бъдем доволни от него. Хората започват да стават недоволни от това, което се случва. Започват да си искат живота обратно, но за да се върнем в него, трябва да се върнем здрави. Не се сърдя и обиждам на всички квалификации, които се правят по мой адрес. Сигурен съм, че след много малко критиците ми ще са благодарни, каза още министър Ангелов.

Предстои сключване на договор със седма компания за ваксини. Засега само 2 компании имат разрешение за употреба. При ваксините всеки етап се валидира, след като приключи процесът по производство, каза директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

До края на година се очаква да бъдат доставени 4,4 млн. дози у нас. С двете одобрени до момента ваксини до края на юни би било възможно да се ваксинират 1 млн. души, поясни Кирилов.

Ще предложим имунизация за хората, които участват в процеса на изборите с мобилните секции. Процесът на гласуване отнема между 15 и 20 минути. Ако човек спазва правилата, особен риск няма, заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Личните лекари могат да правят 10-20 ваксинации срещу COVID-19 на ден, каза д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на Българския лекарски съюз. Брънзалов препоръча личните лекари да направят списъци на желаещите да се ваксинират и да организират часови диапазон, в който ще поставят ваксините.

Пациентите трябва да заявят предварително желанието си да се ваксинират, тъй като лекарите поръчват определен брой ваксини. Масовата ваксинация е предизвикателство, но е осъществима, кабинетите ни отговарят напълно на условията за ваксиниране, увери д-р Брънзалов.