Португалия е дала съгласие за организиране на изборите за Народно събрание на 4 април

https://www.24chasa.bg/novini/article/9458152 www.24chasa.bg
Сградата на МВнР. СНИМКА: Архив

Министерството на външните работи на Португалската република е уведомило, че към момента няма пречки за провеждането на изборите за Народно събрание на България на 4 април на територията на Португалия, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Министерството ще съдейства за предприемане от португалските полицейски власти на необходимите мерки за безопасност в местата, където ще бъдат открити изборни секции.

Санитарните мерки в условията на пандемията от COVID-19 като задължително спазване на дистанция, мерки за хигиенизиране на ръце и повърхности, ще бъдат определени от Генерална дирекция "Здравеопазване" на Португалия към датата на провеждане на изборите.

В случай на обявено извънредно положение или затваряне на даден район или община гласоподавателите ще трябва да притежават декларация, която да им позволи да оправдаят пред властите необходимостта от пътуване с цел упражняване на правото на глас. При необходимост от такава декларация, ще бъде публикувана допълнително информация на интернет страницата на посолството - https://www.mfa.bg/embassies/portugal, с оглед осигуряване на безпрепятствено придвижване на българските граждани, за да гласуват.