Лондон не признава подобаващ статут на посланика на ЕС. Брюксел: Това не е приятелски жест

https://www.24chasa.bg/novini/article/9458442 www.24chasa.bg
Новият посланик на ЕС в Обединеното кралство Жоао Вале де Алмейда е португалец с аристократично потекло.

След като излезе от Европейския съюз в края на преходния период, Великобритания се превърна в "трета страна" по отношение на съюза. Така че ЕС трансформира "представителството си" в Лондон в "делегация" и изпрати там първия си посланик при новите условия - португалеца Жоао Вале де Алмейда. Британското правителство обаче отказва да му даде пълните дипломатически привилегии, които му се полагат под предлог, че ЕС не е държава, съобщиха информационните агенции.

Лондон смята, че статутът за защита, предоставян на международните организации, е достатъчен. Но Европейската комисия не смята така и е гневна. Според шефа на европейската дипломация Жозеп Борел, британският отказ да се предостави на делегацията на ЕС същия статут като на посолство не е приятелски жест и не вещае нищо добро.

"Не искаме нищо ново, не искаме фаворизиране - подчерта Борел. - Имаме 143 делегации по света. Без никакво изключение домакините приеха да дадат на тези делегации и на персонала им еквивалентен статут на този, който имат дипломатическите мисии на държавите според Виенската конвенция. Обединеното кралство прекрасно знае това. 143 държави по света! Всички до една! Няма да приемем факта, че Великобритания е единствената страна в света, която не признава делегацията на ЕС."

Въпросът за статута на делегацията на ЕС е бил обсъден в понеделник от външните министри на 27-те, които са били единодушни, че поведението на Лондон не е правилно. Жоао Вале де Алмейда - един от най-опитните европейски дипломати, не може да връчи акредитивните си писма на британската кралица, докато преговорите не приключат.

Брюксел на свой ред реши да отложи контактите си с новата посланичка на Обединеното кралство към ЕС Линдзи Кросдейл-Апълби, докато спорът не бъде решен. Ако това не стане, ЕС може да понижи нейния статут като ответна мярка. Жозеп Борел все пак се надява, че въпросът ще бъде решен по задоволителен начин, посочва "ИЮактив".