20 нови мотриси за 320 млн. лв. купува БДЖ, 220 млн. са европейски пари (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9458493 www.24chasa.bg

20 нови мотриси ще поръча БДЖ, като финансирането ще е от Плана за възстановяване и развитие на ЕС. Това съобщи министърът на транспорта Росен Желязков на премиера Бойко Борисов, който разгледа на място новите електрически локомотиви, които поръча железопътния превозвач.

Планът за възстановяване не разработен от екипа на вицепремиера Томислав Дончев, мина обществено обсъждане и е представен за одобрение в Еврокомисията.

Сумата на новите мотриси на БДЖ е 320 млн. лв., като 200 млн. са европейски пари, а останалите са национално съфинансиране.

Желязков заяви, че капиталовите инвестиции за железопътната компания през следващите години ще достигнат близо половин милиард лева. „Новите локомотиви са първата сериозна инвестиция в подновяването на тяговия подвижен състав на дружеството от 15 години насам“, допълни той. Той отбеляза, че за следващия програмен период специално внимание ще бъде обърнато на железопътната инфраструктура в Северна България. „Обновяването на подвижния състав се движи паралелно и с обновяването на останалата инфраструктура“, заяви още Желязков.