Руски съд остави Навални в ареста

https://www.24chasa.bg/novini/article/9458927 www.24chasa.bg
Алексей Навални СНИМКА: Ройтерс

Руски съд постанови днес Алексей Навални да остане в ареста, отхвърляйки жалбата на опозиционера срещу задържането му. Навални определи решението като очаквано, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 

В обръщение към председателя на съдебния състав, направено по видеовръзка от затвора, преди да бъде произнесено решението, критикът на Кремъл поиска да бъде освободен. Той възнегодува остро срещу обвиненията срещу него, които определи като абсурдни и скалъпени от руските власти, за да го маргинализират поради политически съображения.

"Никога няма да позволим тези хора да превземат и откраднат страната ни. Да, грубата сила сега може и да е на ваша страна. Можете да ме поставите в белезници. Това обаче няма да продължи вечно", каза той.

След като решението беше обявено, Навални се обърна към съдията с думите: "Всичко ми беше ясно преди да започне съдебното изслушване, благодаря ви".

На 18 януари, след като се върна в Русия за пръв път, откакто беше отровен с бойно отровно вещество през август, Навални, изявен критик на президента Владимир Путин, беше задържан за срок от 30 дни за нарушаване на условията по гаранцията си - нещо, което той отрича да е направил. С оглед на висящите срещу него най-различни дела 44-годишният опозиционер е заплашен да прекара години в затвора. Западът призова Русия да го освободи, а миналата събота десетки хиляди руснаци протестираха срещу поставянето му зад решетките.

Сподвижници на Навални призоваха за нови протести в края на тази седмица с искане за неговото освобождаване. Властите предупредиха, че всякакви демонстрации ще бъдат незаконни и ще бъдат разпръснати.

Адвокатите на Навални казаха, че той ще обжалва оставянето си зад решетките и ще сезира съда в Страсбург.

"Обезателно ще подадем касационна жалба и ще се обърнем и към Европейския съд по правата на човека", заяви пред журналисти адвокатът на Навални, Вадим Кобзев, цитиран от ТАСС.