Германска комисия: Ваксината на "Астра Зенека" - само на хора до 65 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/9459029 www.24chasa.bg
Ваксината на "Астра Зенека" и Оксфордския университет

Германската постоянна комисия по ваксинации в института по вирусология "Робърт Кох" препоръча ваксината на "Астра Зенека" да се поставя само на хора от 18 до 65 години, съобщиха световните информационни агенции, предаде БТА.

Причината за препоръката е, че комисията няма данни от производителя за това каква имунна реакция предизвиква ваксината у хора над 65-годишна възраст.

Препоръката не означава, че ваксината вече може да се използва. За това е необходимо разрешение от Европейската агенция по лекарствата, което се очаква утре.

"Астра Зенека" отрече в понеделник ваксината й срещу Ковид-19 да не е много ефикасна за хората над 65 години, след такива публикации в германски издания.

Германското министерство на здравеопазването посочи, че от 341 души, ваксинирани в групата над 65 години, само един се е заразил с новия коронавирус. Това означава, че препоръката на експертната комисия не се основава на статистически значими данни.

Главният изпълнителен директор на "Астра Зенека" Паскал Сорио каза, че компанията има по-малко данни за възрастните от останалите производители на ваксини, защото ваксинацията им е започнала по-късно.

"Но ние имаме данни за силно производство на антитела срещу вируса у възрастните, подобно на това у по-младите хора" - каза той пред в. "Велт" по-рано тази седмица