Австрия даде съгласие за гласуване на българи там на изборите на 4 април

https://www.24chasa.bg/novini/article/9459125 www.24chasa.bg
СНИМКА: “24 ЧАСА”

Министерството на външните работи на Австрия ни уведоми с нота, че страната дава принципно съгласие относно провеждането на парламентарните избори на 4 април 2021 г., съобщиха от външното ни министерство.

Окончателното съгласие, което се обуславя и от местните компетентни органи, ще бъде дадено след изпращане на точните адреси на всички избирателни секции, извън тези, които на се намират на територията на дипломатическите и консулските ни представителства в страната.

Изискванията на австрийската страна са за организиране на изборите при спазване на австрийското законодателство, приложимо към момента на провеждане на изборите, относно мерките за ограничаване на пандемията от коронавирус.

Според Наредбата за извънредни противоепидемични мерки срещу коронавирус действащото австрийско законодателство включва: задължително покриване на устата и носа; поддържане на дистанция; гарантиране, че гражданите в помещението за гласуване ще разполагат с по 10 кв. м пространство, за да има разстояние между тях. Ако помещението за гласуване е по-малко от 10 кв. м., тогава там има право да влезе само един човек.

По отношение на ограниченията за излизане в периода от 00:00 ч. до 24:00ч. за избирателите важи изключението от Наредбата за извънредни противоепидемични мерки срещу коронавирус (участие в избори). Според него при проверка доказването на достоверна причина за необходимостта от излизане навън извън разрешения часови диапазон е задължение на отделния избирател.