Страсбург се заема приоритетно с проблемите с човешките права в пандемията

https://www.24chasa.bg/novini/article/9459421 www.24chasa.bg
Европейския съд за правата на човека

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург предвижда да се заеме приоритетно с новите проблеми, поставени от пандемията от КОВИД-19 в сферата на спазването на правата на човека и на демократичните принципи, заяви днес председателят на съда Роберт Спано, цитиран от Франс прес, предаде БТА.

"Световната пандемия постави и ще продължава да поставя редица проблеми в сферата на правата на човека", каза исландският съдия по време на пресконференция, обобщаваща работата на съда през годината.

Тези проблеми възникват, "тъй като държавите-членки са изправени пред трудната задача да отговорят на пандемията, като същевременно зачитат правата на човека, демокрацията и върховенството на закона", добави той.

Роберт Спано посочи, че съдът е получил от началото на пандемията "около 300 запитвания заради въведени временни мерки мерки". "Девет случая", засягащи, например, забраната за демонстрации, също бяха докладвани, но все още са "в предварителната фаза", каза той.
"Решени сме да се справим бързо със случаите, свързани с пандемия", увери председателят на ЕСПЧ.

По думите му "сливането на двете предизвикателства", каквито са "засилените разделения" и увеличаващите се случаи на поставяне под въпрос на демократичните принципи от една страна, и пандемията, от друга, "вероятно ще доведе до . . . най-трудния период, който сме виждали от много години".