Мария Габриел връчи наградите в конкурс за дигитални учителски блог решения

https://www.24chasa.bg/novini/article/9462295 www.24chasa.bg
Мария Габриeл

Българският еврокомисар Мария Габриeл връчи виртуално наградите на победителите в Националната класация за дигитални учителски блог решения. Конкурсът е организиран от EduTechFlag – организация за създаване и подпомагане ефективното използване на интелигентни и модерни практики в областта на образованието. Целта е споделяне на иновативни решения за обучение и преподаване. В кампанията от 1 август до 30 октомври 2020 година се включиха учители от училища в страната и от български училища в чужбина. Най-добрите дигитални учителски блог решения бяха определени след гласуване през месец декември, съобщиха от представителството на ЕК в България.

„Важно е цифровото образование да поставя хората в центъра. Това означава да насърчава развитието на цифрови умения, но също така и креативността, критичното мислене, уменията за общуване, сътрудничеството и работата в екип. Новите цифрови технологии заемат важно място в учебния процес. Те никога няма да могат да заместят преподавателите, но могат да бъдат източник на възможности и решения. В ръцете на добре подготвени учители, технологиите могат да преобразят учебния процес. Поздравявам от сърце учителите за професионално разработените иновативни блог решения. Те са знак за висок професионализъм, творчески усет и прозорливост. Тяхното въздействие далеч надхвърля класната стая и училището, показвайки ни колко важна е силата на знанието и силата на словото“, заяви Мария Габриел по време на тържествената церемония.

Комисарят връчи наградите на победителите в петте категории на националната класация. Отличените са инж. Христо Терзиев в категория "Модерна педагогика и дигитализация", Татяна Видолова в категория "Учителят личност", Лиляна Николова в категория "Общност, култура и символи", Райна Петкова в категория "Идентичност в образователните практики“ и Илиана Илиева-Дъбова в категория "Хоризонт в образованието". Те получават златни купи, сертификати, 5 години безплатна хостинг услуга, награда осигурена от ICN.bg, публикация в сп.’STEM в България, Европа и Света“, награда осигурена от EITED.

Българският еврокомисар открои постиженията на учителите в България и в Европа, както и приноса им с добри практики за изпълнение на предложените от нея ключови европейски инициативи, като изграждането на Европейско образователно пространство и новия план за действие в областта на цифровото образование. Тя информира и за новостите по програма „Еразъм+“ 2021-2027 г., която с неколкократно увеличения си бюджет ще предостави много повече възможности за цифрово образование и ще подпомогне изграждането на двадесет и пет „Европейски академии за учители“ за професионално и кариерно развитие. „Да бъдеш учител е мисия, признание и осъзната отговорност. Учителите са в основата на нашето настояще и бъдеще. Те са двигателят на това в обществото ни да растат личности, които отстояват мнение, мислят критично и имат ценности“, заяви още българският Мария Габриел.