Най-богатият българин Влад Тенев в разгара на битка срещу Уолстрийт

https://www.24chasa.bg/novini/article/9468503 www.24chasa.bg
Роденият в България Влад Тенев стана най-богатият ни сънародник благодарение на платформата си за безплатна търговия с акции Robinhood. СНИМКА: Снимка: Фейсбук

Дребните инвеститори се опълчиха срещу големите
фондове и те загубиха милиарди долари

Влад Тенев доби популярност у нас като най-богатия българин, макар и натрупал състоянието си в САЩ. Миналата седмица обаче името му се свърза с разярила се огромна война на фондовата борса, която може изцяло да промени финансовия свят. История, от която със сигурност може да излезе касов филм.

Битката е между армия от дребни инвеститори, които се опълчиха на Уолстрийт и им показаха, че не искат да играят по техните правила. Всичко започна заради известната в Америка компания GameStop, която продава видеоигри. Тя понесе тежки удари от онлайн платформите за продажба на игри и пандемията от коронавирус, заради което в последните 2 години веригата затвори близо 800 свои обекта, като се очакваше бройката им да стигне до 1200 тази година.

Най-богатият българин Влад Тенев в разгара на битка срещу Уолстрийт

Логично големите играчи на финансовите пазари очакваха всеки момент фалита на GameStop. Сред тях са хедж фондове като Melvin Capital и Citron Research. За да се възползват от ситуацията, те

започнаха да

залагат на т.нар.

къси продажби
в нейни акции. Това са спекулативни сделки, при които късият продавач взема назаем акции, които не притежава, най-често от инвестиционен посредник, който прибира комисиони и лихви. Късите продавачи – в случая това са хедж фондовете, продават взетите назаем акции на отворения пазар и се надяват след това цената им да падне. Така те ще могат да откупят обратно акциите на по-ниска стойност и да ги върнат на заемодателя, като запазят печалбата за себе си. Късите продажби могат да са много печеливши, но са и изключително рискови. А заради спекулативния им характер не се считат и за много морални.

В случая печалбата на фондовете от Уолстрийт изглежда сигурна. Те обаче не са предвидили

неочакваната

намеса на

дребните

инвеститори,
които решават да се обединят и да спасят GameStop.
Тяхната “щабквартира” е онлайн форумът Reddit, и по-скоро подфорумът WallStreetBets. В него се събират непрофесионални инвеститори, чиято бройка вече достига до 5 млн. души. Те са известни с рисковите си сделки, много от тях са и запалени геймъри. Техният отговор срещу гигантите от Уолстрийт е масово изкупуване на акциите на GameStop, за да вдигнат цената им. И постигат целта си - за миналата седмица стойността на активите на компанията нараства с 1000% и достига до 467 долара за акция. В крайна сметка за това допринасят и самите хедж фондове, които се принуждават също да купуват акции, за да ограничат загубите си, но това води до още по-бърз скок в стойността им и още по-големи щети.

Според анализаторската фирма S3 Partners до момента хедж фондове като Melvin Capital са загубили общо 5 млрд. долара само от позициите си в GameStop, а друга анализаторска фирма - Ortex, изчислява загубите на фондовете от всички техни къси позиции само през януари на 70 млрд. долара.

Какво общо има обаче Влад Тенев? Той е съосновател на платформата за търговия на акции без комисиони Robinhood.
Тя става изключително популярна в Америка, тъй като дава възможност на всички да търгуват на фондовата борса, независимо дали имат големи финансови възможности. Още повече че с електронното предлагане не е нужно потребителите да плащат между 7 и 10 долара на трансакция. Така повече хора се включват в пазара на акции без такси и без минимален капитал за акаунт.

Затова именно Robinhood е предпочитана платформа от дребни инвеститори като тези от форума WallStreetBets. Тя се превръща в едно от “бойните полета”, на които се купуват акциите на GameStop.
Проблемът за Влад Тенев идва, когато в края на миналата седмица той решава да забрани купуването на акциите на 13 компании. 

Освен GameStop сред тях са BlackBerry, American Airlines, AMC, Koss, за които се води подобна битка между дребни инвеститори и хеджфондове.

Robinhood обаче

спря

възможността

само за

купуването на

акции, но не и

за продажба

Така на практика цената може да върви само надолу, което съвпада с интереса на хедж фондовете. Като резултат акциите на компанията за компютърни игри паднаха с 45% и това очаквано разгневи инвеститорите от WallStreetBets.

“Ако Robinhood забранява покупката на акции, това е въплъщение на манипулацията на пазара”, негодува потребител във форума. Други обвиниха стартъпа в заговор с късите продавачи. Вече са заведени и няколко дела от потребители, включително колективен иск от над 100 частни инвеститори за 5 млн. долара. Оценките на компанията в магазините за приложения се сринаха, а няколко души дори се събраха на протест пред централата в Менло Парк, Калифорния, както и пред борсовия регулатор SEC и фондовата борса в Ню Йорк.

“Трябваше да защитим нашата компания и нашите клиенти”, оправда се Тенев в четвъртък пред Блумбърг. “Bидяxмe бeзпpeцeдeнтeн интepec пopaди фaктa, чe финaнcитe вeчe ca кyлтypнo знaчими пo нaчин, кoйтo нe ce e нaблюдaвaл дoceгa. Paзбиpa ce, Rоbinhооd зacтaвa зaд инвecтитopитe. Oщe в caмoтo нaчaлo нa плaтфopмaтa ce зacтъпвaмe зa тяx. Бoли ни, чe тpябвaшe дa нaлoжим тези oгpaничeния и щe нaпpaвим вcичкo възмoжнo, зa дa дaдeм възмoжнocт зa тъpгoвия c тeзи aкции възмoжнo нaй-cкopo”, каза той.

И още на следващия ден - в петък, той пoзвoли oгpaничeнo кyпyвaнe нa мaлък бpoй цeнни книжa нa тeзи кoмпaнии. Решението пъpвoнaчaлнo беше пocpeщнaтo с възмyщeниe oт дpeбните инвecтитopи, от кoмпaниятa oбaчe се защитиха, чe са действали, зa да cпaзят кaпитaлoвитe изиcквaния на Koмиcиятa зa цeннитe книжa и тъpжищaтa зa бpoкepитe. Тенев отрече peшeниeтo на плaтфopмaтa му да е билo пo yкaзaния нa xeдж фoндове. Обясни също, че фирмата няма проблеми с ликвидността. Заради рязкото поскъпване на ценните книжа компанията бе принудена да купува при по-високи цени и реализира огромна загуба. Според българина Robinhood е прибягнала до използването на кредитни линии като превантивна мярка. Компанията е усвоила най-малко няколкостотин милиона долара от банки, сред които JPMorgan, Goldman Sachs, Morgan Stanley, според източници на “Файненшъл таймс”. Освен това е събрала над 1 млрд. долара от своите инвеститори.

Robinhood не е

единствената

платформа,

която спря

търговията

с акциите

на въпросните компании. Това направиха и други брокери като Webull и E*Trade.

Фейсбук също се включи в битката между частните инвеститори и хедж фондовете и затвори известната група за търговия с акции Robinhood Stock Trades, в която членуват 157 хил. души. Социалната мрежа потвърди мярката, но не пожела да я коментира.

Robinhood със сигурност ще трябва да изчисти името си след този скандал. Според анализатори обаче това няма да е краят на платформата, нито на безплатната търговия с акции, която тя въведе.

И макар тази война да

изглежда като

победа над

алчните

финансисти

от Уолстрийт,

тя може да се превърне в опасен прецедент.

Движението срещу големите фондове обхвана целия свят. Акции на GameStop започнаха да се купуват от нигерийски, индийски, китайски непрофесионални инвеститори.

“Ние сме изключително заинтересовани от това, което се случва в САЩ. Причините са няколко - на някои от нас това дава усещането, че сега и ние можем да играем на борсата. Дори можем реално да наблюдаваме по какъв начин манипулират пазара, че той да е от полза само на богатите. Това не е кино”, заяви пред CoinDesk Бернар Пара, основател на нигерийски стартъп за търговия с криптовалута.

Белият дом следи отблизо ситуацията

Появяват се все повече

призиви за изслушване

на Robinhood

Създалата се ситуация доведе не само до огромни загуби за хедж фондовете, но и до цялостно разклащане на пазара. Затова и от Белия дом заявиха, че следят отблизо ситуацията и се очаква държавата да се намеси.

Ограниченията за купуване на акции от страна на Robinhood станаха повод за призиви за конгресни действия срещу компанията. Редица сенатори и депутати от двете партии остро разкритикуваха търговските ограничения и обявиха изслушвания. Главният прокурор на Ню Йорк Летисия Джеймс също иска да разгледа дейността на Robinhood. Представителите Александрия Окасио-Кортес, демократ от Ню Йорк, Рашида Тлайб, демократ от Мичиган, и сенаторът Тед Круз, републиканец от Тексас, бяха единодушни, че трябва да се проведе изслушване.

“Недопустимо е да блокираш дребните инвеститори да търгуват с акции, докато хедж фондовете могат да правят каквото си поискат”, коментира Александрия Окасио-Кортес. Тед Круз ѝ отговори: “Напълно съм съгласен”.

Бъдещият председател на банковата комисия на Сената Шерод Браун обяви в туитър, че ще свика изслушвания за “състоянието на фондовия пазар”. “Хората на Уолстрийт се грижат за правилата само когато нещо ги наранява. Време е Американската комисия по ценните книжа и борси и Конгресът да гарантират, че “икономиката работи за всички”, пише Браун.

Ро Хана от демократите призова в четвъртък за по-строго регулиране на пазарите. Трябвало да се сложи край на това “милиардерите от хедж фондовете да се отнасят към фондовия пазар като към своя лична игрална площадка и след това да си прибират обидено топката, веднага щом загубят”.

В петък Американската комисия по ценни книжа и борси заяви, че “ще разгледа внимателно действията, предприети от регулирани субекти, които могат да поставят в неравностойно положение инвеститорите или по друг начин неправомерно да възпрепятстват способността им да търгуват с определени ценни книжа”. В цялата тази дискусия се включи и шефът на “Тесла” Илон Мъск. Неговата фирма също е предпочитана от продавачите на късо. В туитър Мъск написа, че залагането на късо е “измама”. “Не можеш да продадеш къща, която не притежаваш, не можеш да продадеш кола, която не притежаваш, но можеш да продадеш акции, които не притежаваш? Това са глупости, късите позиции са измама”, заяви той и подкрепи дребните инвеститори с призива “Скъсайте ги”.

От друга страна, в събота бе разкрита самоличността на предводителя на форума WallStreetBet. Оказва се, че той е финансов съветник и е възможно комисията по ценните книжа и борсите да повдигне обвинение и срещу него за манипулация на пазара.

Robinhood преобърна финансовия свят, като позволи безплатната търговия с акции

През август оценката му

нарасна до 11,2 млрд. долара

Независимо от изхода от скандала от последните дни около Robinhood никой не може да отрече постиженията на компанията.

Стартъпът на Владимир Тенев, който е роден в България, за първи път позволи на обикновените хора без големи средства да търгуват на борсата безплатно. Платформата се ползва основно от милениум поколението, като миналата година потребителите бяха над 10 млн.

Компанията отговаря напълно на определението за еднорог. Това са стартиращи фирми, които успяват да достигнат пазарна оценка от над 1 млрд. долара – като Uber и Airbnb например. Бързо разрастващата се компания печели от лихви върху парите в сметките на клиентите си в приложението.

Другият източник на приходи е от абонаментната услуга Robinhood Gold. С нея потребителите вземат заеми, с които търгуват. Таксите на месец са между 6 и 200 долара, а кредитите могат да бъдат в размер от 1000 и 50 хил. долара.

Заради изключително популярната концепция на компанията, както и версията с мобилно приложение, дори гиганти в индустрията като E-Trade, Schwab и TD свалиха комисионите си до 0 долара.

Оценката на приложението нарасна до 11,2 млрд. долара през август миналата година от 8,3 млрд. през май. През март фирмата е получила около 60 млн. щатски долара приходи, утроени от година по-рано. Това превърна Влад Тенев в най-богатия българин.

Той е роден във Варна, но на 4-годишна възраст заминава за САЩ с родителите си. През 2004 г. отива да учи в “Станфорд”, където се среща със съоснователя на Robinhood Бейжу Брат, с когото са съквартиранти.