За 10 години Северна България е изгубила една пета от населението си

https://www.24chasa.bg/novini/article/9473774 www.24chasa.bg

За последните десет години – между 2009 г. и 2019 г., Северна България е изгубила една пета от населението си, а специално Видинска област – една четвърт. Това отчетоха от Института за пазарна икономика по време на представянето на областното икономическо развитие на Северна България.

В Северна България единствено Варна през този период има прираст на населението, но той не е естествен, а се дължи на механичен прираст. Данните са до края на 2019 г. и е възможно когато мине преброяването тази есен, да се окаже, че в условията на пандемията през 2020 г. и други области имат механичен прираст на населението. Иначе с тези данни се оказва, че във Видин, Враца и Монтана няма дори механичен прираст на населението, каза старши изследователят на ИПИ Петър Ганев.

По принцип в България няма нито една област, която да има естествен прираст на населението, но най-тежко е положението във Видин, където всяка година през последните се губят по 16% от населението.

Липсата на добри пътища в Северна България определено влияе негативно на икономическото развитие, казаха от ИПИ. Не става въпрос само за магистрала „Хемус“, която ще свърже директно столицата с Варна, а и за магистралата Русе-Велико Търново, за скоростния път Видин-Ботевград, тунела под Шипка и дори „Черно море“, която след време ще свърже Варна с Бургас. „Южна България има „Тракия“, която свързва столицата с Пловдив, Стара Загора и Бургас и „Марица“, която ни свързва с Турция. В Северна България ще трябва да почакаме за такава свързаност, а и за по-засилено използване на река Дунав. Ние винаги се интересуваме от Дунав от гледна точка на това на колко места ще можем да я пресечем, но тя е и път и трябва да се направи така, че да бъде плавателна през всички сезони на годината“, каза Ганев.

Очаквайте подробности