Новите болни по 570 на ден, мерки се връщат при 1500 (Таблица)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9476012 www.24chasa.bg

- С 37 жертви дневно сме по-добре от половин Европа

- Португалия счупи рекордите за висока смъртност

За шеста поредна седмица статистиката отчете подобрение на епидемията от COVID-19 у нас. Смъртността е намаляла с още 18% до средно 37 жертви на ден, или 5,3 души на милион население. Новите заразени са били средно 570 на ден. Това е 24% ръст спрямо предходната седмица, но е почти три пъти по-малко от границата от 1500, при която ще бъдат затегнати отново мерките, както обясни шефът на “Пирогов” проф. Асен Балтов.

През изминалата седмица има увеличение с 40% на обичайния брой тестове и са направени 73 хил., рекордно много, вероятно заради масовия скрининг на учителите.

Положителните тестове са 4000, или 5,5%. Седмица по рано са били 6%.

Активните случаи са 21466 - с 5000 (19%) по-малко. Положението в болниците се запазва - 1% ръст на настанените и 5% спад на тези в интензивните отделения.

В Европа засега не се забелязват опасни тенденции. С висока смъртност (над 10 жертви дневно на милион население) са Португалия, Великобритания и Словакия.

България и страните, дали най-много жертви в края на 2020 г., сега са в края на черната класация.

В Англия опасенията от нов много по-заразен и по-опасен щам засега не се оправдават. След месец с висок и нарастващ брой на жертвите през изминалата седмица за пръв път имаше спад. Кривата на смъртността и там следва с двуседмично закъснение тази на заразените. Затова вероятно и идните седмици там смъртността ще намалява. Португалия обаче премина всички досегашни лимити в историята на COVID-19, като достигна 291 жертви дневно, или 29 на милион население.

В Южна Африка заразата продължава да отстъпва и тамошният вариант на щама едва ли ще се окаже особено опасен.