Епидемията се разгаря отново, София и още 7 области в червено с над 120 болни на 100 хил.

https://www.24chasa.bg/novini/article/9479871 www.24chasa.bg
Хубавото време изкара софиянци в центъра на столицата, като най-големите групи бяха по пешеходната “Витошка”. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

В столицата затягат контрола за спазване на мерките

Заболелите от коронавирус в България започват отново да нарастват.

За по-малко от седмица София отново се върна в червената зона със заболяемост 123 на 100 хил. население. В червено вече са и Бургас, Сливен, Хасково и Пазарджик, докато миналия четвъртък тези области бяха само 3 - Враца, Кюстендил и Плевен. В тях и сега заболяемостта остава толкова висока.

“София влезе отново в червената зона и това трябва да е червена лампа за хората за това, което се случва”, коментира здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Във вторник той се е срещнал с директорите на РЗИ и ЦСМП-Софя, както и със столичния кмет Йорданка Фандъкова, за да обсъдят ситуацията.

“Когато преценим, че съществува някаква ясна тенденция, която да изисква мерки, това ще бъде веднага съобщено”, увери Ангелов, но допълни, че хората не са затворници, а целта на здравните власти е да ги запазят здрави. “Здравето има две характеристики - психическо и физическо. Опитахме да приоритизираме важните неща за държавата. Това са образованието, здравеопазването, културата и спортът, но не бяхме съвсем точно разбрани”, каза още Ангелов.

По-строг контрол за носенето на маски в транспорта и търговските обекти поиска Фандъкова на заседание на общинския кризисен щаб. За последните 2 седмици полицията в София е съставила 600 предупредителни протокола, 317 разпореждания и 168 акта.

Още по-притеснително в ситуацията е разпространението на британската мутация. Между 30 и 50% са вече пробите само в столицата, при които не се открива наличието на S-антиген, което ги прави съмнителни за новата вирусна линия, обясни здравният министър.

“Притеснително е по-лесното предаване на този щам. Тогава кривите на заболеваемостта може да променят своя ход и да се забърза покачването”, предупреди той.

На до 5% от дневните проби може да се прави целогеномно секвениране. Това е капацитетът, който има Националният център по заразни и паразитни болести, поясни министърът.