БСП заложи на настоящи депутати за водачи на листите (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9479889 www.24chasa.bg
КОРНЕЛИЯ НИНОВА

Нинова води в София и Пловдив, където има проблеми със структурата след изключването на Гергов. 5-има местни червени шефове отказаха участие в листата

жени, 5 нови лица и 7 водачи ветерани в регионите си и основно настоящи депутати. Това са хората, които застават начело на листите на БСП за предстоящите избори, одобрени от Изпълнителното бюро в сряда.

2/3 от водачите са икономисти, юристи, лекари и инженери и това гарантира сериозна професионална експертиза за предизвикателствата, които ни очакват в следващите години за възстановяване на икономиката, обясни лидерката Корнелия Нинова. Имената трябва да бъдат одобрени и от Националния съвет.

Самата Корнелия Нинова повежда две листи, като два пъти може да влезе в сблъсък с Бойко Борисов. В 25-и столичен МИР, където по традиция има лидерска битка, и в Пловдив, където също се очаква да води лидерът на ГЕРБ.

Нинова повежда в Града под тепетата, защото там структурата има много проблеми след изключването на Георги Гергов. А тъй като част от социалистите поискаха първото място в Пловдив да е за проф. Иво Христов, лидерката му е предложила избираемото второ. Според запознати на първоначален разговор с нея професорът отказал, но вчера Нинова разказа, че Христов е присъствал на заседанието на ИБ и е приел да е втори в пловдивската листа.

Веднага след като стана ясно, че Нинова ще води в Пловдив, шефовете на 5 районни организации на БСП отказаха участие в листата. Тодор Стоилов, Йордан Василев, Костадин Беларев, Атанас Баташки и Добромира Тошева благодарят за номинациите и заявяват, че ще продължават да отстояват интересите на пловдивчани пред местната власт.

В Пловдив-област водач ще е Манол Генов, който бе обвинен за купуване на гласове, но през 2019 г. бе оправдан от Софийски градски съд.

Първи в Благоевград ще е проф. Георги Михайлов, който се отказа от имунитета си в средата на този мандат, защото бе разследван за безстопанственост и неизгодни сделки като изпълнителен директор на СБАЛХ ЕАД.

Във Варна водач ще е Борислав Гуцанов, който през 2013 г. осъди България в Страсбург заради неправомерни полицейски действия. Допреди година той бе сред опонентите на Нинова и дори публично поиска оставката ѝ, но след конгреса стана член и на ИБ.

Водачи на листи са и новите зам.-председатели на БСП Ирена Анастасова - в Ловеч, и Атанас Зафиров - в Сливен. Секретарят на ИБ Вяра Емилова ще води в Силистра. Шефът на предизборния щаб Георги Свиленски пък ще е първи в столичния 24-и МИР. В 23-и МИР в София листата повежда Христо Проданов.

Първите си места на листи запазват 7 от сегашните депутати. Зам.-шефът на БСП Кристиан Вигенин пак ще е водач в Ямбол, шефът на икономическата комисия на НС Петър Кънев - в Бургас, Филип Попов - във Видин, Атанас Костадинов - в Монтана, Крум Зарков в Русе, Иван Ченчев в София-област и Иван Иванов в Шумен.

И други от настоящите депутати ще водят листи. Атанас Попдимитров ще е първи във Враца, Румен Георгиев в Кюстендил, проф. Румен Гечев в Плевен, Таско Ерменков в Разград, Александър Симов в Смолян и Георги Гьоков в Стара Загора.

Във Велико Търново първи ще е младият депутат Явор Божанков, въпреки че 27 кметове, общински съветници и местни соцшефове поискаха от Нинова водач да остане световната шампионка и почетен гражданин на града Весела Лечева.

В Перник, където също има проблеми със структурата, Нинова изпраща едно от новите си остриета - Стоян Мирчев. Червените там се обърнаха срещу лидерката, след като тя обяви война на кмета Станислав Владимиров.

Бившият кмет на Сливен ген. Кольо Милев пък изненадващо е пратен в Търговище.

5 са новите лица в червените листи. Ралишампионът Крум Дончев ще е първи в Габрово. Областната червена председателка в Добрич Мая Димитрова повежда листата в града.

Дъщерята на покойния депутат и зам.-министър Димчо Михалевски - Петя Михалевска, ще е първа в Кърджали.

Финансовият и икономически експерт на “Позитано” 20 Пламен Милев пък ще е водач в Пазарджик. В Хасково отново е пратен външен за партията човек - журналистът и бивш депутат от квотата на НФСБ в 43-ото НС Велизар Енчев, който сега има предаване в червената телевизия.