Президент е моят татко... И какво от това?

https://www.24chasa.bg/novini/article/9485786 www.24chasa.bg
Президентството на Република България

Само Жени Живкова беше в политиката

Станка Желева се реализира в изкуството

Таня Младенова, братя Първанови и децата на Петър Стоянов избраха бизнеса

Дарина Радева превзема театъра и киното

Честта да бъдат първите президентски деца на България се пада на Людмила и Владимир Тодорови Живкови.

През 1971 г. е приета нова конституция, наречена Живковска, и е създаден Държавен съвет. Негов председател, естествено, става Тодор Живков. Това му дава възможност да общува със западните президенти като държавен глава, а не като лидер на една партия, пък била тя и управляваща.

През 1976 г. дъщерята

Людмила Живкова, едва

на 34 години, става член

на Политбюро и министър

на културата. Още тогава се заговори, че Живков я готви за свой наследник.

Преди това Людмила има един несполучлив брак с Любомир Стойчев, от който през 1965 г. се ражда Евгения (Жени). През 1968 г. Мила, както я наричат близките, се омъжва за Иван Славков, който е вдовец след самолетната катастрофа край Прага, при която загива една от най-добрите приятелки на Людмила - стюардесата Светла. От брака им се ражда Тодор Славков.

Людмила завършва история в СУ “Св. Климент Охридски” и история на изкуствата в Москва, където става научен сътрудник, после специализира в Лондон. Говори руски и английски.

Амбициозна и с доста разкрепостено за времето си мислене, тя успява да привлече силен екип в министерството и осигурява благоприятен за възможностите на времето си климат за българската култура.

С което си навлича неприязън не само в хардкомунистическия елит на страната, но и в Москва, пред която е безсилен дори всесилният й баща. Умира на 19 юли 1981 г., след като здравето й рязко се влошава от аскетичния живот, голямата преумора и последствията от тежката автомобилна катастрофа през 1973 г.

След нейната смърт

Тодор Живков прехвърля

амбицията си

към сина Владимир

Той е завършил руска езикова гимназия, право в Юридическия факултет на СУ и отслужил в Школата за запасни офицери в Плевен. Работил е в Института за държавата и правото на БАН.

След като е главен директор на центъра “Знаме на мира”, председател на Съвета на международната фондация “Людмила Живкова” и зам.-председател на Съвета за духовно развитие при Министерския съвет, през 1988 г. той е издигнат за завеждащ отдел “Култура” в ЦК на БКП с ранг на министър.

Зад гърба си Владимир също има един несполучлив брак - с изключително красивата Маруся Мирчевска от Плевен. Разделят се след 4 години - през 1982 г., като молбата за развод подава той. Синът им Тодор остава при бащата, но след 1989 г. Маруся успява да го открадне и заминава с него за Москва. Според тогавашните слухове заживява с известния съветски режисьор Елем Климов, който овдовява след трагичната смърт при автомобилна катастрофа на съпругата му - красивата и талантлива режисьорка Лариса Шепитко. От години Тодор Живков-младши живее в САЩ, твърди се, че е забогатял много от покер.

През 1989 г. Владимир Живков се жени за Валентина Танчева, която е от обикновено софийско семейство. Завършила е икономика и журналистика, двамата се запознават в в. “Знаме на мира”, където тя е редактор.

Уволнен от всички постове и изключен от БКП след 10 ноември 1989 г. Владимир Живков се включва в събирателно дружество и започва бизнес с видеокасети на реномираните фирми “Брайт Айдиас” и “Мулти видео център”.

Създава фирма за недвижими имоти, която управлява заедно със съпругата си Валя, твърди Жени Живкова. Според информационната система “Сиела” отпреди години Владимир Живков е едноличен търговец и фирмата му “Зардос” върти търговия на дребно с парфюмерийни, козметични изделия и тоалетни принадлежности. Дъщеря им Елизабет е завършила италианския лицей в Горна баня и Американския колеж.

На Жени Живкова се падна уникалната историческа роля “три в едно”. Тя е внучка на Тодор Живков, после е осиновена от него и в последните години от живота му стана първа дама.

Петър Младенов

е държавен глава

на България 202 дни

От 17 декември 1989 г., когато става председател на Държавния съвет, през 3 април 1990 г., когато е избран за президент на Република България, до оставката му на 6 юли същата година.

Младенов и съпругата му Галя имат една дъщеря - Таня, родена през 1963 г. във Видин. По време на бурните събития около 10 ноември 1989 г. тя се омъжва за своя състудент по право в СУ Крум. Имат син Петър и дъщеря Александра, които от години живеят и работят в чужбина.

В началото на 90-те години Таня Младенова е шеф на рекламата във фирма “Цептер”, после става и неин директор.

След развода си с Крум Младенова се омъжва за ученическата си любов Мартин Макариев, състоятелен бизнесмен. Двамата водят дискретен живот и много рядко се появяват на светски събития.

Синът им Мартин е студент в университета “Бокони” в Милано, дъщерята Татяна завършва Първа английска гимназия.

Д-р Жельо Желев е избран

за президент на България

на 1 август 1990 г.

след гласуване в 7-ото ВНС. Втория си мандат през 1992 г. печели след избори и става “първият демократично избран президент на Република България”. Държавен глава е до 22 януари 1997 г.

Със съпругата си Мария Желева имат две дъщери - Станка и Йорданка. През 1993 г., докато д-р Желев е на посещение в Кувейт, 22-годишната Йорданка се обесва в резиденция “Бояна”. Майка й я намира да виси на вътрешната стълба във вила 23 в резиденцията. Съобщават на бащата часове по-късно, за да може да завърши посещението си. Страшната новина той научава в самолета, малко преди да кацне в София.

Йорданка имала още два опита за самоубийство. Първия път пробвала да пререже вените си, втория - да се отрови с медикаменти. През последните месеци се оплаквала, че непрекъснато чува гласове.

В тв предаване след време д-р Желев каза, че дъщеря му посяга на живота си и заради нападките след “Боянските ливади”. “Тя беше изключително чувствителна, възможно е да са упражнили някакъв натиск, да са я заплашили...”, казва още д-р Желев.

По-голямата дъщеря Станка е с приятели из Рила, когато научава, че баща й е избран за президент. Избухва в плач и реве три дни и три нощи. “Бях много отчаяна от цялата тази история. Чувствах, че не е нещо хубаво...”, казва по-късно тя.

Следва история в СУ, но след “овластяването” на баща й напуска и 24-годишна заминава за Франция. За да получи ученическа виза, трябва да покаже, че има издръжка 400 долара на месец. Моли баща си да напише на бланка на президентството удостоверение, че я издържа. Показва я в префектурата, но те искат копие от фиш със заплатата на баща й. “Съжалявам, но това е държавна тайна...”, казва Станка. Истината е, че неговата левова заплата като президент през 1993 г. се равнява на 300 долара и не би получила студентска виза.

В Париж изучава графичен дизайн и вътрешна архитектура в училището ESAG, след това завършва и второ училище - Maryse Eloy. Запознава се и се омъжва за колумбиеца Адриан Вела Усме. Имат две дъщери - Анна-Луна и Мила.

От години двамата живеят в София. Имат фондация, която се казва EasyArt (“Изиарт” - “Лесно изкуство”). Идеята й е, че с култура и изкуство, с образователни проекти, насочени към децата, по някакъв начин образоват и родителите.

Петър Стоянов, който беше

президент от 1997 до 2002 г.

ревниво пази личния си живот и почти никога не говори за семейството и децата си. Още повече, че те са големи и отдавна не живеят с майка си и баща си.

Даже малката Фани, която помним от встъпването на Стоянов в длъжност преди 24 г. вече работи в престижна фирма в Женева, справя се прекрасно и както се шегува с приятелките си, вече няма нужда да иска помощ от родителите си, за да плаща наема. Благодарение на нискотарифните авиокомпании много често използва уикендите, за да види мама и татко, даже и във време на пандемия.

Синът им Стефан след като завърши известния London School of Economics предпочете България пред Англия и даже като истински пловдивчанин се установи да живее не в София, а в Пловдив. Приятелите му твърдят, че най-много мрази да парадира и да се хвали чий син е. Планинар и любител на природата като баща си и от време на време двамата обикалят из Родопите и слушат любимите си родопски песни.

Семейството на

Георги Първанов

не обича публичността

и интереса на медиите. За 10-те години на “Дондуков” 2 съпругата му Зорка и синовете му Владимир и Ивайло страняха от светлината на прожекторите. Децата ми завършиха в България и избраха да живеят тук, гордее се с момчетата си Първанов.

Владимир тази година навършва 40 г. Той е компютърен специалист и винаги е работил по специалността си. Съпругата му Цветанка, с която сключиха брак почти в края на втория мандат на Първанов през 2010 г., е доктор, специалист по нефрология и част от екипа на голяма столична болница.

Имат две деца - Георги, който тази година ще навършие 10, и Виктория, която се роди през 2015 г.

Малкият син на Първанови - Ивайло, е роден през 1988 г. Завършил е финанси в УНСС. През 2016 г. се ожени за Росица и двамата имат син - също Георги, който се роди през 2019 г. Росица Първанова е банков служител и пише дисертации по икономически и финансови въпроси.

През 2009 г. Владимир и Ивайло Първанови регистрират фирма “Айви СМ” ООД, която се занимава с проектиране, създаване, поддръжка и продажба на софтуерни продукти. В предмета на дейност на фирмата са включени още консултантски, хотелиерски и туристически услуги, сделки с интелектуална собственост, търговска дейност.

Управител на фирмата се води Ивайло. Първоначално техен съдружник е Марияна Добрева - дъщеря на покойния Николай Добрев, но през 2013 г. тя излиза от фирмата и двамата братя стават притежатели на по 50% от нея.

Ивайло е в съвета на директорите на “Стримон Спа”, която е собственик на едноименния петзвезден хотел в Кюстендил, и в ръководството на “Стримон клуб”.

През 2015 г. Ивайло и Марияна Добрева придобиват 7539 акции от хотел “Стримон Спа клуб”. Това предизвиква медиен интерес - откъде 27-годишният тогава Ивайло има толкова пари, за да направи инвестицията. Самият той обяснява, че това са собствени спестявания, дивиденти и заем от фирмата, в която е съдружник - “Айви СМ”.

Георги Първанов пък уточнява, че синът му си е купил акции за около 207 хил. лева, а не хотел. И допълва, че заедно със съпругата си са му помогнали с 1/3 от парите.

През 2017 г. Владимир влиза с 50% дялове като съдружник във фирма ФЛЕШ ООД с основен предмет на дейност проектиране, изграждане и експлоатация на вецове. Година по-късно братята стават съсобственици, а Ивайло - и управител на фирмата.

“Двамата никога не са се занимавали с държавна работа, не са поемали държавни поръчки и не са се възползвали от финансиране с евросредства”, казва за синовете си Първанов през 2015 г.

“Пълна къща” - това общо определение може да бъде дадено за наследниците на

президента от 2012-а

до 2017 г.

Росен Плевнелиев

Трима ученици и едно бебе са под постоянните грижи на Плевнелиев, който се е доказал в умението да прави мъжки рожби.

Асен и Павел са батковците - синовете му от първия брак със съпругата му Юлияна. Третият му син е бебето у дома - Йоан, който е едва на 2 години и е от втория му брак с познатата ни от малките екрани като чаровната синоптичка на Нова тв Деси Банова.

Йоанна пък се казва нейната дъщеря от първия й брак. Асен е най-големият сред президентските деца и е запален любител на спорта и по-конкретно футбола. Сред любимите му отбори е “Барселона”. С Павел имат малка разлика във възрастта.

Плевнелиев възприема и доведената си дъщеря Йоанна като родна и й дава еднакво грижи и любов както към момчетата. Момичето все още е едва трети клас и е артистична личност.

Истинската атракция вкъщи обаче е най-малкото попълнение - 2-годишният Йоан, с когото всеки си играе у дома. “Синът ни прилича изцяло на Деси - както си бях пожелал”, казва пред “24 часа” президентът веднага след раждането на Йоан. Бебето се ражда с мерките 53 см и 3,6 кг.

Росен Плевнелиев пази децата си далеч от медийните светлини и държи те да се справят сами в живота, а не фамилното им име да им помага. Голямото семейство на президента Плевнелиев се наслаждава на почивки заедно. Всички деца се събират в Гърция през лятото, където президентът има вила.

Тази година ще се навършат 6 г. от смъртта на първородния син на Плевнелиев. През лятото на 2015 г. той губи най-големия си син Филип. Момчето внезапно умира от рядко заболяване, което не е давало симптоми до момента на влошаване на здравословното му състояние.