Втората пенсия ще може да се намалява

https://www.24chasa.bg/novini/article/9486673 www.24chasa.bg

Пожизнената втора пенсия, която ще плащат частните фондове, ще може да бъде намалена за разлика от тази, която плаща Националният осигурителен институт.

Това ще става, ако свършат парите по личната аналитична сметка на пенсионера и плащането трябва да бъде поето от резервите на фонда за изплащане на пенсиите.

Новото правило е записано в пакет промени между първо и второ четене на Кодекса за социално осигуряване, внесени от ГЕРБ.

Дори и при намаление по този начин обаче размерът на втората пенсия не може да пада под гарантирания, т.е. под сумата, отпусната първоначално от пенсионното дружество.

Пожизнената втора пенсия ще може и да се вдига, ако парите от личната партида не са свършили. Тогава частният фонд ще ги инвестира, а пенсионерът ще получава 50% от доходността на средствата си като актуализация.

Всеки човек, роден след 1959 г., който получава втора пенсия, ще може веднъж годишно да иска допълнително преизчисление, ако продължава да работи. За него ще се ползват постъпилите за периода на работа нови осигурителни вноски в частното пенсионно дружество.

На фондовете ще бъде забранено да изчисляват пенсиите на мъжете и жените с различна очаквана продължителност на живота, предвиждат още предложенията за второ четене на КСО, внесени от ГЕРБ.

Остават трите вида втора пенсия, които ще плащат частните фондове - пожизнена, разсрочена и еднократно. Не се променят и условията за отпускането им. Пожизнена ще се получава, ако партидата позволява поне 15% от минималната. Въведено е обаче условие, че при пожизнена с гарантиран срок нейната продължителност ще е от 2 до 10 г. Разсрочена ще вземат хората, които имат над 3 минимални пенсии в партидите си. Останалите ще вземат парите си наведнъж.