Словения облекчава ограничителните мерки срещу коронавируса

https://www.24chasa.bg/novini/article/9488670 www.24chasa.bg
Първият случай на заразяване от коронавирус в Словения бе регистриран на 4 март. Снимката е илюстративна. СНИМКА: Пиксабей

Словения ще отвори отново ски курортите и някои магазини и ще облекчи ограниченията за влизане на хора в страната, наложени с оглед намаляване на случаите на корованирус, след като бе подложена на критики заради начина й за справяне с пандемията, предаде Ройтерс.

От днес пътуващи ежедневно работници мигранти и университетски преподаватели, влизащи в Словения от страни от ЕС с по-ниско ниво на разпространение на COVID-19 за последните 14 дни, няма да се налага да представят отрицателен тест за коронавирус или да бъдат поставяни под карантина, посочи правителството.

Освен това ски курортите, както и магазините и обекти в сферата на услугите, които са с площ до 400 квадратни метра, ще могат да бъдат повторно отворени следващата седмица при седмично задължително тестване на служителите, заяви министърът на икономиката Здравко Почивалшек, цитиран от БТА.

Словения, която наложи строги карантинни мерки през октомври за възпиране на епидемията от коронавируса, отчете вчера 990 нови случая на заразени и 18 починали в резултат на вируса.

Броят на ежедневните случаи на новозарезени, който през януари се задържа на средно ниво от около 1500, намаля през последните дни, което даде възможност на правителството да облекчи ограниченията, след като бе критикувано заради продължителните карантинни мерки, засягащи икономиката.

Само граждани на Испания, Португалия и Чехия - страни, които в момента имат по-лоша епидемиологична ситуация от Словения, ще трябва да представят негативни тестове за коронавирус, уточни правителството.

Граждани на страни от ЕС или от страни от Шенгенското пространство, пристигащи в Словения по медицински или семейни причини, също са освободени от ограниченията, ако се върнат обратно в страните си в рамките на 12 часа.

Словения, която е с население 2 милиона души, е ваксинирала досега над 50 000 души с две дози ваксина срущу коронавируса, а активните случаи на COVID-19 в страната по данни от вчера са 15 742. Общият броя на случаите на коронавирус в страната от началото на пандемията е 173 201, според Националния институт за обществено здраве.

Първата пратка ваксини против коронавирус от АстраЗенека пристигна в Словения и прилагането им ще започне следващата седмица, съобщи държавният секретар в министерството на здравеопазването Мария Магайна, цитирана от СТА.

Словения трябваше първоначално да получи 15 000 дози от тази ваксина, но това количество бе намалено на 9600. Мария Магайна не съобщи точния брой на пристигналите в страната дози.

Ваксината на АстраЗенека в Словения ще се прилага на хора на възраст от 18 до 65 години, тъй като няма достатъчно данни за ефикасността й за по-възрастното население.

В Словения вече се прилагат ваксините на Пфайзер/Бионтех и Модерна, запасите от които също са ограничени. Те се използват предимно за ваксиниране на по-възрастните и на работещите на първа линия в борбата против епидемията.