София остава лидер по БВП и по заплати (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9497668 www.24chasa.bg
Графики: ИПИ

Само в столицата и в Кърджали населението расте, във всички останали то намалява

Южен централен район, където е София запазва водещите си позиции по повечето показатели за оценка на регионалното развитие. Почти половината от брутния вътрешен продукт на страната за 2019 г. е произведен в него. Това показват данните от изследване на регионалните профили на Института за пазарна икономика. Те бяха представени от Петър Ганев и Адриян Николов.

Столицата произвежда БВП за над 51 млрд. лв. и запазва водещи позиции в Югозападния регион. Лидер в Южния централен район очаквано е Пловдив – с близо 10 милиарда лева. Подценявано до този момент е Хасково, което обаче вече дава над 2 млрд. лв. и се доближава до Пазарджик с неговите 2,5 млрд. лв. Смолян и Кърджали се развиват почти паралелно с около 1,2-1,4 млрд. лв. принос в производството на стоки и услуги. Лидерска позиция за Югоизточния регион остава за Бургас с над 5,5 млрд. лв. Сравнително бързо до него обаче се доближава Стара Загора с 5,1 млрд. лв. Сливен запазва преднината си пред Ямбол.

София остава лидер по БВП и по заплати (Обновена)

Работната сила продължава да бъде концентрирана в Югозападния регион, където работят 33,4% от всички заети. Второто място остава за Южния централен район с 20%, въпреки че най-голям ръст в сравнение с 2013 и 2016 г. има в Югоизточния – от 13,9% през 2013 г. до 14,3% за 2019 г.

София остава лидер по БВП и по заплати (Обновена)

София продължава да лидира в IT сектора с 86 414 заети в него. Разликата с останалите регионални водачи е внушителна- 5 927 и 2 197 в останалите два региона на Южна България. Този сектор има най-голям принос и в размера на заплатите- в южния централен район средната заплата вече е 1585 лв., срещу 1016 лв. и 1057 лв. в Южния централен и Югоизточния региони.

София остава лидер по БВП и по заплати (Обновена)

Само два от градовете в целия регион- София и Кърджали имат увеличение на населението. Кърджали се е увеличил с 3 785 нови граждани, докато София е добавила цели 78 992 човека към жителите си. Всички останали градове има емиграция, като най-голяма е от Пазарджик и Стара Загора. Най-много хора под линията на бедност има в Кърджали и Пазарджик, а най-малко в столицата.

София остава лидер по БВП и по заплати (Обновена)