Цените на жилищата в столицата - от 9% ръст до 6% спад

https://www.24chasa.bg/novini/article/9499838 www.24chasa.bg

Поскъпват повече там, където има строителство и активен пазар

През 2020 г. цените на жилищата в столицата са се увеличили средно с малко под 5%, но движението им в различните квартали е доста различно - има райони с ръст от 8-9%, но и такива с до 6% спад. Това съобщи във вторник председателката на Камарата на професионалните оценители в България Ценка Божилова. Данните са изключително само от оценките, които се поръчват най-вече от банките и по които финансовите институции определят размера на ипотечния кредит, който отпускат при покупката на имот.

“Независимо от пандемията не сме работили по-малко през 2020 г. - броят на извършените оценки е преблизително същият както през 2019 г. По-голям ръст на цените се отбелязва предимно в райони, в които има оживено строителство и по-активен пазар като “Витоша”, “Кръстова вада”, “Манастирски ливади” и “Младост”, където жилищата са поскъпнали с 8-9% (виж таблицата). Но има и квартали като “Св. Троица”, “Овча купел” или “Дружба”, където пазарът е по-свит и няма такова предлагане и там има дори спад на цените”, посочи Божилова.

Изключението от това правило е за райони като идеалния център или квартали като “Иван Вазов”, където също няма кой знае какво предлагане на нови жилища, но цените там са с още по-голям ръст, тъй като интерес към придобиване на апартамент в тези райони се проявява от хора с по-големи финансови възможности.

В “Люлин” и “Надежда” също има ръст на цените, но той е в рамките на средния за столицата, а и там цените винаги са били отчетливо по-ниски от средните за София. Причината за вдигането им е, че към тях също има интерес, и то още по-масов - от хора с по-ниски възможности.

“Почти никога професионалните оценки на жилища не се възлагат от продавачите - те винаги смятат, че това, което продават, е идеално и струва много. Най-често наши клиенти са банките”, каза Божилова.

Според нея в професионално направената оценка на жилище никога не се включват мебелите и обзавеждането, дори ако са поръчкови и не могат да се ползват на друго място. Другото правило е, че имотът винаги се посещава на място, тъй като голяма част от параметрите на професионално направената оценка включват окръжаващата среда - улици, достъп с транспорт, поддържано ли е добре и т.н. Има например много затворени комплекси, в които хората не плащат редовно таксите за поддръжка, и тогава оценителят трябва да смъкне от цената, защото подобни места започват да изглеждат зловещо, посочи Божилова.

“Другото, за което купувачите и продавачите често не си дават сметка, е, че оценката не отразява моментните нужди нито на продавача, нито на купувача. Това, че някой примерно иска да продаде бързо и е склонен да намали цената, не значи, че апартаментът е по-евтин”, посочи тя. Освен това много важно при оценяването е дали промените по имота са узаконени, или не. “Остъклената тераса например, която е добавила още едно помещение към жилището, ако не е узаконена, е минус в цената, а не плюс”, посочи тя.