Кандидатстудентска кампания 2021 провежда МУ-Плевен

https://www.24chasa.bg/novini/article/9502607 www.24chasa.bg

Тя е с виртуални срещи и повече дати за конкурсни изпити

Медицински университет – Плевен (МУ-Плевен) провежда гъвкава целогодишна кандидатстудентска кампания под мотото „Успяваме заедно“ с включване на електронни събития и изпити, съобразени с динамичната епидемична обстановка в страната и препоръките на отговорните институции, с цел осигуряване на пълна безопасност на своите кандидат-студенти.

Университетът стартира нова инициатива в Кандидатстудентска кампания 2021 – провеждане на виртуални срещи с кандидат-студентите. На тях ще бъдат представени възможностите за обучение, които предлага университетът, както и начините за кандидатстване. Повече информация за тях можете да намерите на сайта на МУ-Плевен: http://www.mu-pleven.bg/

За прием в десетте бакалавърски специалности кандидат-студентите могат да участват в класирането с оценка от зрелостен изпит и с явяване на една или повече дати за тест по биология – електронно или присъствено. Висшето училище ще предложи през тази кампания повече възможности за явяване на конкурсните изпити по биология за бакалавърските специалности. Изпитите започват още през февруари: на 27 февруари и на 03 април тестът е онлайн, а на 28 март и на 10 юни – присъствен. Подаването на документи е електронно, чрез системата на сайта на МУ-Плевен, а срокът за заявка на желание за явяване на първия тест по биология е от 15 до 24 февруари 2021 г.

За двете магистърски програми „Медицина“ и „Фармация“ на МУ-Плевен кандидатите имат две възможности за присъствено явяване на изпит през месеците март и юли – на 27 март и 01 юли. За удобство на кандидат-студентите МУ-Плевен ще проведе двата конкурса по биология и химия в един ден със съкратена продължителност – общо четири часа, без фиксиране на продължителността на представянето по отделните дисциплини.

Четиридесет и шест години след основаването си плевенският Медицински Университет се откроява на картата на висшето медицинско образование у нас и в Европа със съвременния си облик на водещ образователен и научноизследователски център с приоритети в развитието на роботизираната хирургия и телемедицината, привличащ все повече български и чуждестранни студенти. С внушителната си материална база, обновен спортен комплекс, две студентски общежития, модерна университетска библиотека, собствен издателски център, Университетът отговаря на всички изисквания за самостоятелно висше медицинско училище. Понастоящем висшето училище в Плевен има стабилна структура от четири факултета – Факултет „Медицина”, Факултет „Обществено здраве”, Факултет „Здравни грижи” и Факултет „Фармация“. Медицинският колеж, Департаментът за езиково и специализирано обучение и Научноизследователският институт също са част от структурата. Университетът провежда обучение в 14 специалности, по 4 магистърски и 10 бакалавърски програми, в 5 професионални направления – медицина, фармация, здравни грижи, обществено здраве и социални дейности. МУ-Плевен е известен като първото висше училище в страната, което през 1997 г. въвежда обучение по медицина за чуждестранни студенти на английски език.

Днес Медицински университет – Плевен обединява голям комплекс от учебни звена, съвременна предклинична база и две университетски болници - УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ и УМБАЛ „Света Марина“ – Плевен. С разположените общо три роботизирани системи на територията на висшето училище и университетските бази, Медицински университет – Плевен се откроява като един от водещите центрове по роботизирана хирургия в Европа.

Към университета функционира уникален за Източна Европа и на Балканския полуостров Телекомуникационен ендоскопски център с експериментална операционна зала и виртуална зала със симулатори за обучение. В Телекомуникационния ендоскопски център е инсталирана високотехнологична 3D медицинска маса за виртуални дисекции. Виртуалната медицинска маса е иновативен образователен портал, който освен в обучението, се използва за планиране на операции и предоперативна подготовка. Една от аудиториите на центъра - зала „Амброаз Паре“ - функционира като модерно 3D студио за демонстрации на Хирургия на живо, където студенти и медицински специалисти имат възможността да се потопят триизмерно в човешката анатомия и да участват в оперативната интервенция през очите на хирурга. Всичко това дава уникална възможност на студенти, докторанти и специализанти за обучение с авангардна апаратура. Във фоайето на Телекомуникационния ендоскопски център е разположена уникалната и единствена по рода си Експозиция „История на минимално инвазивната хирургия“, където е изложена миниатюра на роботизираната система Da Vinci.