Поне половината от първите жени с втора пенсия ще си чакат парите разсрочено (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9503714 www.24chasa.bg
Пенсионери Снимки: Ройтерс

20% нямат достатъчно в партидите си и ще им ги дават наведнъж

Около 20% от първите 200 хил. жени с право на втора пенсия ще получат парите си наведнъж, защото нямат натрупани достатъчно средства в партидите си. Това показват сметките на пенсионно осигурителните дружества.

Общо 17 000 жени  от есента трябва да получат пенсии и от втория стълб. Но едва 1/5 от тях със сигурност ще може да разчита на този доход за целия си останал живот с пожизнено плащане. В групата влизат и 10-15%, които ще могат да взимат между 45 и 200 лв. на месец.

Останалите 50-60% се очаква да вземат чрез разсрочено плащане сумите, които са натрупали по партидите си.

Депутатите от социалната комисия приеха трите вида втора пенсия, които ще плащат частните фондове - пожизнена, разсрочена и еднократна.

Пожизнена ще се получава, ако партидата позволява месечно плащане, равно на поне 15% от минималната пенсия. Въведено е обаче условие, че при пожизнена с гарантиран срок нейната продължителност ще е от 2 до 10 г. Разсрочена ще вземат хората, събрали над 3 минимални пенсии в партидите си. Останалите ще получат парите си наведнъж.

Отхвърлено бе предложението на ВМРО получаването на втора пенсия от частните фондове да се обвърже с условие за стаж и да се дава при еднакви условия с държавната. От частните пенсионни дружества алармираха преди дни, че ако бъде приета тази поправка, до 2026 г. 100 000 души няма да могат да получат своята втора пенсия.

“Внасянето на тези текстове е един разговор, който направихме с КНСБ, така че ще дам думата на техния представител”, каза лаконично вносителят на предложението Александър Сиди. “В пресата видях различни внушения, че 100 хил. човека щели да си загубят правата. Държа да кажа, че нито КНСБ, нито г-н Сиди са предлагали нещо да се взима от пенсионерите. Тези, които твърдят, че 100 хил. щели да загубят права, не знам откъде черпят информация. Такава няма нито в дружествата, нито в НОИ. Какво има в моята трудова книжка преди 97-а година знам само аз”, каза Ася Гонева от КНСБ. И настоя, че е абсолютно ненужно да има неработещи норми.

“Позабавлявах се - отворих страницата на КФН и видях, че към септември миналата година средното състояние на една партида е 4500 лв.”, обясни още Гонева. Пресметна, че при 18 г. живот в пенсия това означава плащане от 20,83 лв. на месец. При сума в партидата от 10 хил. лв. пък е 46,30 лв. “Дали това може да замени пенсията от ДОО, за да я дадем по-рано? Колко души може да имат 64 800 лв. в сметката, за да имат право на 300 лв. месечна пенсия от втория стълб?”, попита още Гонева.

“Математиката никой не я е победил”, отвърна ѝ Даниела Петкова от частните пенсионни дружества. И съобщи, че 3,8 млн. души се осигуряват във фондовете, 1,5 млн. души имат пропуски във вноските. Някои от тях са хора, които са работили в чужбина, а други имали дълги периоди, когато са били без работа.

Не бяха приети и предложенията на БСП пенсионните фондове да покриват инфлацията, а инвестиционната такса върху парите за втора пенсия да е върху доходността. Депутатите от левицата не бяха в залата, за да защитят предложенията си.

В законопроекта вече е и пълният кръг от наследници, записан в Закона за наследството, обясни Светлана Ангелова от ГЕРБ. Това означава, че братя и сестри, както и наследници по завещание ще могат да наследяват парите от втория стълб.

Пожизнената втора пенсия ще може и да се вдига, ако парите от личната партида не са свършили. Всеки човек, роден след 1959 г., който получава втора пенсия, ще може веднъж годишно да иска допълнително преизчисление, ако продължава да работи.

На фондовете ще бъде забранено да изчисляват пенсиите на мъжете и жените с различна очаквана продължителност на живота и ще се ползва статистиката на НСИ. Тук пенсионните фондове поискаха да има по-подробни таблици, но предложението им не се прие.

Най-важното в законопроекта е, че на всяко от осигурените лица се гарантира плащането на поне брутния размер на направените от тях осигурителни вноски през годините, което значи, че никой няма да загуби нито една стотинка от внесените средства, обясни след заседанието шефът на социалната комисия д-р Хасан Адемов от ДПС.