Германия продължава ограниченията заради коронавируса до 7 март

https://www.24chasa.bg/novini/article/9504074 www.24chasa.bg
СНИМКА: РОЙТЕРС

Германия ще продължи до 7 март действащите ограничения срещу коронавируса. Целта на продължаването е да се намали разпространението на епидемията и да се позволи на областите да отворят училищата, ако местните санитарни условия го позволят, каза германската канцлерка Ангела Меркел след виртуална среща с лидерите на германските провинции, предадоха световните агенции, предава БТА.

Магазините за нехранителни стоки, ресторантите, кафенетата, музеите или спортните съоръжения ще остават затворени предвид индекса на разпространението на вариантите на вируса. Фризьорските салони обаче ще могат да отворят врати на 1 март при спазвани на строги мерки за хигиена.

По-нататъшни стъпки за разхлабване на мерките ще се правят само в случай че в течение на 7 дни броят на новите случаи на зараза са стабилно под 35 на 100 000 души. Тогава може да става дума и за отваряне на музеи, магазини и заведения.

Вторият локдаун в Германия започна през ноември и беше продължен и затегнат преди Коледа. Той трябваше да приключи в неделя.

Ново преразглеждане на мерките ще има на 3 март, поясни днес Меркел.

Същевременно Германия увеличи предупрежденията си относно пътувания към Китай, предаде Франс прес. Берлин предупреди, че дори възстановили се от Ковид-19 хора рискуват да бъдат поставени в изолация в Китай в продължение на седмици и да бъдат подложени на "инвазивни медицински тестове".