"Отличниците на България" Сара и Мартина Илиеви се мотивират една от друга

https://www.24chasa.bg/novini/article/9517077 www.24chasa.bg
Сестрите Сара и Мартина Илиеви са част от "Отличници на България".

Двете сестри - Сара и Мартина Илиеви, които грабнаха медели в Световната олимпиада по математика, се мотивират една друга.

Един неуспех е накарал Сара да стане толкова добра, а Марти получава мотивация от сестра си. Майка им - Даниела Илиева, обясни пред Нова тв, че състезанието тази година е проведено онлайн с двойно видеонаблюдение. 

Мартина стана световен шампион в Турнира на шампионите, а Сара се класира на трето място в световната класация в същия турнир. По време на състезанието е трябвало те да решат 30 задачи за два часа.

Момичетата са част от отбора на “Отличниците на България”. Кампанията на “24 часа” отличава красивите умове на България. Сара е в VII клас и бе част от втория випуск на “Отличниците на България”. Тя има спечелени над 90 призови места от състезания по математика, от които над 25 са от международни. Сара е трикратен носител на купа Световен шампион по математика от финали на международни състезания, спечелени в съревнование с участници от над 15 държави, както и неколкократен носител на международна купа „Звезда на турнира“. Талантливото момиче издаде две книги от поредицата "Математически трикове". Тя стана най-младият автор в България на подобна литература. Година по-късно в елитния клуб влезе и по-малката Мартина, която е в IV клас. Тя също трупа медали от международни състезания, а в нейната колекция блести и диамант от World Mathematics Invitational от Фукуока, Япония.

В последното състезанието са участвали 12 държави. Бройката на състезателите не е била голяма, тъй като до този финал се допускат само златни медалисти от финалите на други три азиатски състезания.

Победата на момичетата не идва без предизвикателства, тъй като една от задачите е била свързана с азиатски шампионат по видеоигри. При Сара две от задачите са били свързани с тези игри. Тези задачи на практика поставят европейските деца в неравностойни условия с азиатските участници, тъй като те са напълно непознати за математиците от Стария континент.