Икономисти: Кризата вече ни струва 5,5 млрд. лв.

https://www.24chasa.bg/novini/article/9519762 www.24chasa.bg
Петър Чобанов

Държавата можела да стане акционер в туризма

Според икономисти цената на кризата до момента е 5,5 млрд. лв. Оценката е направена на базата на нетния държавен дълг в началото и в края на 2020 г. Твърдението се съдържа в доклада “Икономиката на България 2020”, изготвен от Института по икономика и политики към УНСС, чийто директор е Петър Чобанов, ексминистър на финансите от служебното правителство на Пламен Орешарски и бивш шеф на комисията за финансов надзор.

“Очакваме спадът на реалния БВП в еврозоната да е около 7%, като по данни към 14 декември 2020 г. оценката ни е за свиване от 7,3%. Новата информация, която е налична след тази дата, дава известно основание и за по-малък спад, който остава близо до стойността от 7%. Това е безпрецедентна стойност, като свиването надвишава значително наблюдаваното през 2009 г. в размер на 4,5% вследствие на световната финансова криза. При основен сценарий за постепенно овладяване на разпространението на пандемията предвиждаме възстановяването на икономическата активност до предкризисното равнище да продължи през 2021 и 2022 г., като съществува риск възстановяването да протича по-бавно и продължително спрямо останалата част от света”, пише в доклада.

Препоръчва се България да обърне специално внимание на туристическия бранш и да приложи решителни мерки за стабилизирането му. “Защо държавата да не помогне на този бранш с удължаване на мораториума по кредити за хотели и ресторанти, с разработването и гарантирането на нови нисколихвени заеми, с облекчаване на данъчната среда, както и с директно включване на държавата като акционер”, пише в доклада.

Вчера стана ясно, че института, чийто директор е Чобанов, влиза в нов мозъчен тръст, в който е и мрежата “Съвет по икономически и публични политики”. В нея са известни коментатори с десни възгледи като Владимир Сиркаров и Кузман Илиев и икономистите Никола Филипов и Михаил Кръстев.