Искат промяна в закона, за да гласуват българите в Англия като европейци

https://www.24chasa.bg/novini/article/9519924 www.24chasa.bg
Така изглежда опашка от чакащи за гласуване българи в Лондон на предишни избори.

Рекорден брой желаещи да пуснат бюлетина във Великобритания, 35 секции не им стигат

Българи във Великобритания искат спешна промяна в Изборния кодекс, която да разреши разкриването на повече от 35 секции в страната, както е в държавите от ЕС, от който Обединеното кралство бе част доскоро.

Причината е рекордният брой подадени в ЦИК заявления за гласуване - над 6 хил. само за седмица. Очакванията са те да станат двойно повече до крайния срок 9 март. До момента в 37 места са събрани необходимите 60 заявления за отваряне на секция и поне още 10 са близо до този брой. Това означава, че

в някои

населени

места във

Великобритания

ще бъдат

отказани секции

и живеещите в тях българи трябва да търсят изборен пункт другаде. Това обаче допълнително ще затрудни процеса, тъй като хората ще трябва да бъдат дописвани в избирателните списъци и да попълват декларации.

Има опасения, че ще се стигне до опашки и невъзможност всички желаещи да гласуват, както бе през 2016 г. на вота за президент и референдум. Освен това съществува риск при струпване на много хора с часове полицията да затвори някои секции заради нарушаване на мерките срещу коронавируса във Великобритания.

Тази притеснения обединиха около 30 български изборни доброволци в Англия. Според тях възможни били няколко решения, с които следващите дни ще запознаят български депутати и ЦИК.

Единият вариант е да се направи спешна промяна в Изборния кодекс, че е разрешено и в държави, бивши членове на ЕС, да имат повече от 35 секции. Мотивът е, че според данните на британското вътрешно министерство

над 200 хил.

българи са

поискали статут

на уседналост

на Острова

след Брекзит, което прави българската диаспора във Великобритания една от най-големите по света.

Ще настояват и за повече членове в секционните комисии. Последните промени заради пандемията обаче позволяват изборна секция зад граница да се образува и само от трима членове.

Искат и възможност за електронно пренасочване чрез сайта на ЦИК на вече подадени заявления към одобрените секции, за да се избегне бавене с дописване в изборния ден.

Подобна инфарктна ситуация във Великобритания имаше и на изборите преди 5 г., когато дни преди вота парламентът гласува за разкриване на повече от 35 секции, но само за страните от ЕС. Така на Острова се стигна до отваряне на 53 места за гласуване и въпреки това имаше опашки.