Кой как ще ни управлява - 33 въпроса към партиите - отговаря АБВ

https://www.24chasa.bg/novini/article/9519938 www.24chasa.bg

“24 часа” с допитване до партиите и анкета за избирателите

Ще можете онлайн да дадете и вашите “да” и “не” по най-важните проблеми и ще видите до коя политическа сила сте най-близо

17 дни остават до началото на предизборната кампания за едни от най-важните, но и най-непредвидимите избори за последните 30 години. А управлението след това трябва да ни изведе от тежки кризи и да даде нова перспектива за България.

За да има прозрачност на намеренията на политическите сили и яснота за това кой какви намерения за управлението има, ако дойде на власт, “24 часа” подготви специален въпросник от 33 въпроса, който обхваща всички важни и чувствителни теми: парите и доходите, данъците, здравето, образованието, външната политика, енергетиката, функционирането на демокрацията, закона и реда, правата, свободите и задълженията, наказанията, миналото и справедливостта, правосъдието, чистия въздух, коалирането.

* Изпратихме въпросника до 14 политически сили, които според социолозите са с шанс да влязат в следващия парламент, с молба да ни отговорят с “да” или “не”. Тези отговори правят и разликата леви - центристи - десни.

* Публикуваме отговорите по реда на тяхното пристигане.

* След това ще отворим на сайта ни допитване, в което избирателите онлайн могат да отговорят на същата анкета и да видят до кои партии са най-близки по политически възгледи.

Днес публикуваме позициите на АБВ, които обаче отговориха обяснително, а не с “да” или “не”.

Отговорите на АБВ:

1. Справедливи ли са пенсиите и заплатите у нас?

Няма как да е справедлива вопиющата бедност в България, която обрича един от всеки трима сънародници на мизерия и тежки лишения. Необходим е нов тип икономика, която да е високопродуктивна, с експортен потенциал, да произвежда стоки и услуги с висока добавена стойност. Тя би могла да създаде желаните работни места с достойно заплащане на труд, които ще задържат младите хора в страната.

2. Да има ли таван на максималната пенсия?

ПП АБВ от години се борим за отпадане на тавана на пенсията и преизчисление на всички пенсии.

3. Да има ли детски надбавки за всяко дете?

От създаването си предлагаме не само детски надбавки за всички осигурявани родители, но и безплатни ясли и детски градини за всяко дете.

4. Трябва ли България да приеме еврото?

Решение за смяна на валутата трябва да се вземе само след масова информационна кампания с анализ на ползи, очаквани резултати и рискове - за икономика и доходи на хората.

5. Трябва ли да остане плоският данък?

Десет години плосък данък стигат! Това е ограбване от хората с ниски доходи за сметка на тези с високи и е основната причина за неравенството в България.

6. Да остава ли в общините процент от данъка общ доход на населението?

Категорично подкрепяме финансовата независимост на общините и задържане на събрания от тях данък в местния бюджет.

7. Подкрепяте ли закриването на задлъжнели болници в малки населени места?

Нужна е цялостна реформа на здравната система, в която здравето не е стока, а здравеопазването - бизнес. Настояваме във всяко населено място да има достъпна медицинска помощ и болници в общински и областни центрове.

8. Трябва ли да отпадне монополът на НЗОК и тя да се конкурира с частни здравни фондове за здравните вноски на хората?

Държавата прекалено много се оттегли от социалните гаранции за обществото. Друг е въпросът, че ресурсът сега не се управлява добре.

9. Трябва ли да има масова ваксинация срещу COVID?

Смятаме, че масовата ваксинация трябва да се случва след масирана информационна кампания и предоставяне на възможността за информиран избор за всеки и при пълни гаранции за свободата на решението на отделния гражданин и никакви инструменти за натиск.

10. Трябва ли да е национален приоритет образованието?

От години предлагаме концепция за цялостна реформа на образованието чрез иновативни интегрирани учебни планове и програми и обвързване с потребностите на пазара на труда. (АБВ от години обяснява, че завършват 55 000 средношколци, а приемаме 70 000 студенти?).

11. Мястото на България в ЕС и НАТО ли е?

Всички в България сме работили усилено за членството си в ЕС, сега следва да го изпълним със съдържание. Бъдещето на страната ни е в Европейския съюз и НАТО, но като равноправен партньор, а не като марионетка.

12. Правилно ли е ветото, наложено от България за членство на С Македония в ЕС?

Отношенията със С Македония са най-големият външнополитически провал за последните 30 години.

13. Смятате ли, че Путин е диктатор?

Не. Или поне още не е забранил медийните изяви на опонентите си. Facebook и Twitter се държат като „Правда“ и „Комсомолская пртавда“ – отиде си Черненко, свалиха го от първа страница, тръгна си от Белия дом Тръмп, и му затвориха акаунта.

14. Турция заплаха ли е за България?

Първата заплаха за България е Бойко Борисов. Ако след С Македония обявим за заплаха и Турция, ще ни останат малко съседи, които трябва също да обявим за врагове.

15. Проамериканска ли е българската политика?

Слугуваме на чужди интереси, против нашите. Скъп газ, съсипване на ядреното бъдеще, плащане на самолети, които даже ги няма на картинка. А това влияе върху авторитета на Щатите в България недобре.

16. Одобрявате ли „Балкански поток“?

„Балкански поток” е полезен, но закъснял проект в газовата сфера, реализиран за сметка на българските данъкоплатци при завишени цени.

17. Да се строи ли АЕЦ Белене?

Рецидивисти сме в забавянето на АЕЦ “Белене”, а реализацията му ще осигури енергийна сигурност и независимост, предсказуема и достъпна цена на енергията за десетилетия напред.

18. Да променим ли конституцията и премахнем ВНС и намалим броя на депутатите на 120?

Изменения на конституцията без конкретна цел е несериозно и дори опасно занимание. Намаляване на броя на народните представители за нас е популизъм, вярваме, че далеч по-важно е в Народното събрание да бъдат избирани качествени хора и да се изпълни със смисъл парламентарната дейност.

19. Да има ли гласуване онлайн и по пощата?

Предложението да се гласува по пощата без активна регистрация и изчистване на избирателните списъци е екзотика, която още повече отваря вратата за изборните злоупотреби. Къде остана електронното гласуване, защо не се търси отговорност за провала с машинното?

20. Да спира ли ЕС фондове на страни членки, ако има забележки към върховенството на закона?

Сега ЕС легитимира корупцията и налага невярното впечатление, че няма друг политически инструмент за влияние.

21. Подкрепяте ли т.нар. Истанбулска конвенция?

Категорично сме против всякаква форма на насилие и настояваме за прилагане на законодателството, както и за усъвършенстване на Закон за домашното насилие и за насилието онлайн.

22. Трябва ли да има по-строго наказание за насилие над жени в семейството?

Тревожни са данните от 2020 година за жертвите на домашно насилие, пандемията засили негативната статистика. Нужни са незабавни изменения, които да приложат препоръките на Европейската комисия и на различни контролни и мониторингови механизми по конвенции на ООН в областта на правата на човека.

23. Да се легализират ли гейбраковете?

Категорично не.

24. Да се разреши ли отглеждането и употребата на марихуана?

Категорично не. Следващата стъпка би била легализация на проституцията, а защо не и на купуването на гласове?

25. Подкрепяте ли връщането на задължителната казарма?

Военното обучение и патриотичното възпитание не значат непременно задължителна военна служба.

26. Трябва ли да има смъртно наказание?

Практиката у нас показва, че постоянното увеличаване на наказанията не води до намаляване на престъпленията.

27. Смятате ли, че всички приватизационни сделки трябва да се преразгледат?

ПП АБВ нееднократно сме настоявали да се отворят делата на приватизационните сделки. Не трябва обаче да се допуска залитане в популизъм по темата, да се пренебрегва давността и да се губи ресурс за приключили сделки, когато към момента се продават и отдават на концесия апетитни държавни имоти на безценица. Вярваме, че далеч по-важно е да се спре прахосването на държавна собственост в сегашно и бъдещо време, отколкото да се отвлича обществения фокус със сделки от миналото.

28. Трябва ли Иван Гешев да подаде оставка?

През последната година ПП АБВ настояваме за оставката на главния прокурор заради груби погазване на законодателството и морала на обществото. Гешев е единственият главен прокурор, който не води разследвания, а произнася присъди. Той вреди на съдебната система и моделът трябва да се смени.

29. Трябва ли прокуратурата да е към съдебната власт?

Да. Представяте ли си да е към изпълнителната власт в този й уродлив вид?

30. Да има ли прокурор, който да разследва главния прокурор?

А кой ще разследва разследващия? Необходим е контрол, а очевидно разделянето на ВСС на две квоти е едно от престъпленията на прехода. То създаде усещане за недосегаемост и ненаказуемост на главния прокурор.

31. Да се ограничи ли движението на стари автомобили в централните части на големите градове?

Преди да бъде повишен стандартът на живот и създадена обществена и достъпна алтернатива за придвижване в големите градове, ограничаване на движението за стари автомобили е дискриминация.

32. Подкрепяте ли Зелената сделка, която налага затваряне на въглищните централи до 2030 година и преминаване към алтернативни източници на ток?

Вярваме, че България, както редица европейски държави, може да постигне условия по прилагане на Зелената сделка, които да не са свързани с рязко увеличение на цената на енергията и загуба на енергийна независимост. Затваряне на въглищните централи до 2030 г. без план за стимулиране на заетост в региона и балансиране на енергийната системата за нас не е сделка, а поражение. Зелената сделка без АЕЦ Белене е енергийна катастрофа.

33. Възможна ли е в България голяма коалиция между леви и десни?

За сегашната политическа и олигархична върхушка е изгодно да нямаме държава, да няма правила, да няма работещи системи, събитията да са резултат от „връзки и контакти“ и ръчен режим на управление, а всяко решение да се изменя, оставяйки усещането за безпринципност и безпътица. Липсата на национални цели и идеали ни доведе до тържество на апатията и посредствеността. Налице е пълна деидеологизация в политиката. НИЕ от ПП АБВ се противопоставяме на този порочен модел на управление, за да върнем на гражданите контрола върху политиката и властта, за да установим отговорно управление и институции, служещи на хората. Готови сме да подкрепим всеки, който се бори за нашите цели.

***

Част от формулировките поставят въпроса България пълноправен член ли е на ЕС. АБВ е категорично проевропейска партия, налагаща гаранции за православните ни традиции и нормалността.