10 сини кучета бродят край фалирал химически завод в Русия (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9521221 www.24chasa.bg

Ветеринари изследваха стадо кучета, оцветени в синьо - те  бяха забелязани на територията на затворено химическо предприятие в град Дзержинск (област Нижни Новгород). Това пише Интерфакс.

От пресслужбата на градската администрация заявиха, че няма заплаха за здравето на животните.

"В предприятието бяха открити около 10 кучета, цветът на някои от тях беше наистина неестествено син. Състоянието на животните по време на проверката не предизвиква подозрения. Не се изисква спешна помощ на животните", каза главният лекар на ветеринарната клиника "Зоозащита-НН" Дмитрий Щеглов.

Той отбеляза, че на територията на предприятието не е открит източник на боята.

"Очевидно пигментът е попаднал вътре в тях, но преди диагностика и лабораторни изследвания няма причина да се предполага, че има отрицателен ефект върху здравето", добави той.

Лекарят отбеляза, че животните ще бъдат откарани в болницата за по-подробен преглед. Четириногите нямат етикети, така че ще бъдат изследвани, ваксинирани и стерилизирани, след което ще бъдат пуснати в предишната им естествена среда.

Снимка на кучетата, боядисани в ярко синьо, беше публикувана в местните издания вчера. Животните с необичаен цвят са обикаляли до фалиралия завод за плексиглас, специализиран в производството на акрилно стъкло и циановодородна киселина.

Според комисаря по несъстоятелността на предприятието животните вероятно са се боядисали от останал химикал, например меден сулфат, както вече се е случило преди няколко години.

Кучетата са били на територията на частното закрито предприятие "Дзержинское плексиглас", заявиха от пресслужбата на администрацията на руския град.

Превод и редакция: Милена Милева