Подготвени за динамичните промени: студентите на Американския университет са ярък пример за кариерен успех

https://www.24chasa.bg/novini/article/9522776 www.24chasa.bg

Вече 30 години системата liberal arts доказва своята ефективност на българска земя

Наред с трудностите, които пандемията създаде, тя стана катализатор на динамични промени по света. В новото време, което чука на вратата, високообразованите млади хора ще се превърнат в най-търсения капитал. В Американския университет в България има ясно разбиране за тези тенденции и затова въпреки ограниченията на дистанционното и хибридно обучение поддържа изключително високо качеството на образователния процес. Как се постига това?

Liberal arts в действие

Благодарение на силния преподавателски състав и собствената платформа за дигитално образование това е възможно дори и в днешните трудни обстоятелства. Но не само. Автентичната американска система liberal arts, която поставя студента в центъра, е разковничето на успеха на образователната институция. Студентите могат да изучават две специалности едновременно или една специалност и една подспециалност. Основните специалности са „Бизнес администрация“, „Европеистика“, „Журналистика и масови комуникации“, „Икономика“, „Информационни системи“, „История и цивилизации“, „Компютърни науки“, „Литература“, „Математика“, „Политически науки и международни отношения“, „Психология“ и „Физика“, както и интердисциплинарно обучение по индивидуална програма.

Двойно повече престиж

Университетът поставя високи изисквания пред своите студенти, но завършилите получават двойна диплома – за ЕС и САЩ, която отваря много врати към блестяща кариера в различни сфери. Кандидатите са привлечени и от престижната акредитация на АУБ. Всяка година университетът предоставя около 4 млн. щ.д. за стипендии и финансово подпомагане на най-добрите студенти. В набирането на средствата активно участва сплотената общност на завършилите АУБ. Силна страна на обучението тук е възможността за обмен на студенти с висши училища в Европа и отвъд океана, а фондът за стипендии „Анна Чапрашикова” подпомага възпитаници на АУБ да следват в магистърски или докторски програми в някои от двайсетте най-добри университета в САЩ, сред които Харвард, Йейл, Станфорд, Принстън и др.

Млади надежди от 40 страни

На своя модерен кампус в Благоевград АУБ разполага с комфортни общежития, оборудвани аудитории, най-голямата англоезична университетска библиотека в Югоизточна Европа, театрална зала, спортни съоръжения и др. Специално внимание се отделя на здравето на студентите, които идват от 40 страни. Неслучайно АУБ беше сред първите висши училища у нас, които въведоха ефективна форма на дистанционно обучение в контекста на пандемичната обстановка.

Висок рейтинг

Според рейтинга на университетите в България от края на 2020 г. АУБ заема първо място в специалностите „Администрация и управление“ и „Обществени комуникации и информационни науки“ и второто място в „Политически науки“, „Икономика“ и „Информатика и компютърни науки“. 99,8% от завършилите биват наети на работа веднага след дипломирането или продължават образованието си в по-висока академична степен. Вече над 3 000 са възпитаниците на АУБ, а сред техните работодатели са Microsoft, CNN, bTV, БНБ, ООН, Световната банка и Министерския съвет на Република България.

Най-добри условия на следване при ранен прием

АУБ предлага на студентите ранен прием (до 1 март). При него кандидатите имат достъп до повече възможности за финансово подпомагане. От тях се изисква да предоставят академична справка, препоръки, есе, портфолио с извънучебни дейности, а допълнително се провежда и интервю. Всичко се извършва 100% онлайн, а процесът е съпроводен с помощ от личен координатор. Редовният прием е до 1 юни.