НЕК иска поскъпване на тока заради по-високи разходи за вредни емисии

https://www.24chasa.bg/novini/article/9523286 www.24chasa.bg
Националната електрическа компания иска повишение на цената на тока заради задължението си да купува квотите въглеродни емисии за двете американски централи, едната от които е “КонтурГлобал Марица-изток 3” (на снимката).

НЕК е внесла в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) искане за промяна на цените на електроенергията, определени на 1 юли 2020 г. заради поскъпване на квотите въглероден двуокис на борсата.

Според националната компания в решението на енергийния регулатор тогава е заложена прогнозна цена на въглеродните емисии от 22 евро на тон, а средната цена за второто полугодие на 2020 г. е 29 евро на тон. В началото на годината пък надхвърлила 31 лв.

Според дългосрочните договори за изкупуване на електроенергията от тецовете “Ей И Ес Марица-изток 1” и “КонтурГлобал Марица-изток 3” НЕК е задължена да купува и квотите въглеродни емисии за двете централи. Към 28 януари, когато е внесено искането за увеличение на цените, сумата, която трябва да похарчи НЕК за квоти, се е увеличила със 149,7 млн. лв. С толкова е скочила и компенсацията, която компанията трябва да получи от фонд “Сигурност на електроенергийната система”.

Пламен Младеновски, шеф на дирекция “Електроенергетика и топлоенергетика” в комисията, съобщава при обсъждане на доклада на експертите, че при първите търгове за годината - в началото на февруари, цените на квотите са били 32,60 евро/тон на единия и 33 евро/тон на втория. На следващите търгове са постигнати още по-високи цени, като на този на 11 февруари цената на първичния пазар е достигнала 39,62 евро. На вторичния пазар на лондонската борса пък цената е надминала психологическата граница от 40 евро на тон, което никой не очаквал. Прогнозата била за поскъпване с 20%.

В доклада на експертите на КЕВР е посочено, че при искането на НЕК, което е от 28 януари, допълнителните разходи за квоти са в размер на 149,73 млн. лв., но пък приходите във фонд “Сигурност на електроенергийната система” се увеличават със 159 млн., тъй като един от източниците на пари в него са именно продажбите на квоти емисии.

Младеновски е направил изчисления и при новите по-високи цени, според които допълнителните разходи, които ще възникнат за двете американски централи, са в размер на 247 млн. лв., но пък приходите във фонда ще се увеличат с 251,5 млн. лв.

Заключението на експертите на енергийния регулатор е, че тъкмо заради това уравняване няма нужда да се променя цената “задължения към обществото”, а оттам и цената на тока.

Все пак крайното решение ще се вземе на 17 февруари, когато е откритото онлайн заседание за определяне на новите цени.