Турция избегна включване в черния списък на ЕС на данъчните убежища

https://www.24chasa.bg/novini/article/9523478 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

ЕС отложи за октомври евентуално включване на Турция в черния списък на страните, определяни като данъчен рай, и постави изискване на Анкара да изпълни до юни ангажиментите си в областта на борбата с укриването на данъци, предаде АФП, като се позовава на европейски дипломати.

Турция е обвинена, че не спазва международните норми в областта на автоматичния обмен на данъчна информация, предава БТА.

Преди една година Брюксел бе поискал от Анкара да изпълни изискванията преди края на 2020 г. Но Турция не спази този срок, изтъквайки като причина проверки за установяване на данъчната резидентност на милиони свои граждани в ЕС.

Проблемът засяга шест страни: Германия, Австрия, Белгия, Франция и Нидерландия, където живеят пет от седемте милиона турци в ЕС, а също и Кипър.

Днес 27-те страни от ЕС "постигнаха съгласие за актуалзация" на черния списък и "Турция не бе включена", заяви на пресконференция португалският министър на финансите Жоау Леау, чиято страна е ротационен председател на ЕС.

Според дипломатически източнци Европа изисква сега от Анкара въвеждане до юни на автоматичен обмен на данъчна информация с шестте страни, с които все още няма такъв обмен.

Освен това на 1 септември Турция ще трябва да е предоставила информациите за 2019 г. на всички страни от ЕС.

В случай че не спази изискванията, Турция рискува да бъде включена в черния списък на страните, определяни като данъчен рай, през октомври, при следващата актуализация, която се прави два пъти годишно.