40 млн. лв. получава българското кино годишно от бюджета

https://www.24chasa.bg/novini/article/9526397 www.24chasa.bg
Депутатите приеха законовите промени на второ четене. СНИМКА: Николай Литов

Общо 40 млн. лв. заделя държавата от тази година за българското кино от бюджета. Това решиха депутатите окончателно с приемането на второ четене на Закона за филмовата индустрия.

10 млн. лв. допълнително се дават за производството на български филми, промоцията им и разпространението по кината. С тази сума всяка година ще могат да се снимат по 12 пълнометражни филма, а не по 7, както бе досега. Документалните филми ще нараснат от 14 на 22, а страната ни ще може да създава по 250 минути анимация, а не 160, както е към момента.

15 млн. лв. се заделят като начална сума за финансови облекчения за чуждестранни продукции, които се снимат в страната ни. Така 25% от разходите на чуждестранните продуценти могат да им бъдат възстановявани от държавата, като очакванията са заради този финансов стимул в икономиката ни да влизат средно по 150 млн. долара на година. За сравнение подобни облекчения има в цяла Европа, като в съседката ни Румъния са 35%, а в страни като Испания достигат 40% от разходите.

Към министъра на културата се назначава Национален съвет за киното, който е консултативен орган. Той ще се състои от 13 души и ще се назначава със заповед на министъра за срок от 2 г. Основната му задача ще е да изготвя Национална програма за развитие на филмовата индустрия у нас.

Промените в закона бяха приети единодушно и без дебати в пленарната зала, но депутатите на ГЕРБ ги намериха за подходящ момент да благодарят на опозицията.

“Не се обиждайте за благодарностите. Има основание да се благодари. Днес сме свидетели на безпрецедентен от 30 г. закон, който осигурява на българското кинопроизводство сума, която никога не е ползвало”, каза шефът на културната комисия Вежди Рашидов. Съпартиецът му Евгени Будинов пък дори се обясни в любов: “Благодаря, че нагледно показахте как съединението прави силата. Обичам ви и съм невероятно щастлив!”

"Новият закон не само засилва контрола над финансирането, но и засилва качеството за назначаването над българските комисии. Чрез контрола законопроектът силно намалява и шансовете за корупция в киното", добави още Будинов.