3 млн. лв. на година от държавата за български сериали (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9527501 www.24chasa.bg
Депутатите приеха единодушно и без дебати на второ четене Закона за филмовата индустрия. СНИМКА: Румяна Тонeва

Връщат 25% от разходите за филми на чуждестранните продуценти

40 млн. лв. годишно ще дава държавата за българско кино, като от тях 3 милиона ще са за сериали. Това решиха депутатите при окончателното гласуване на Закона за филмовата индустрия.

Сериалите, които досега не получаваха държавна помощ, ще се финансират по специална отделна схема. Трябва да са от 6 до 14 серии, за да могат продуцентите да искат финансиране от държавата. Субсидията покрива само 30% от разходите по заснемане. Излъчването на сериалите може да е в телевизии или интернет платформи. Тези промени в закона влизат от 1 януари 2022 г.

От средата на тази година обаче започва увеличеното финансиране за киното.

С 10 млн. лв. се увеличават парите за производството на български филми, промоцията им и разпространението по кината. Така всяка година можело да се снимат по 12 пълнометражни филма, а не по 7, както бе досега. Документалните щели да са 22, а не 14, а анимационните - 250 минути, а не 160, както е в момента.

15 млн. лв. се заделят като начална сума за финансови облекчения за чуждестранни продукции, които се снимат в страната ни. Така 25% от разходите на чуждестранните продуценти могат да им бъдат възстановявани от държавата, като очакванията са заради този финансов стимул в икономиката ни да влизат средно по 150 млн. долара на година. За сравнение, подобни облекчения има в цяла Европа, като в Румъния са 35%, а в Испания достигат до 40% от разходите.

С новите текстове в закона се променят и схемите за формиране на комисиите, които оценяват сценариите за бъдещите филми, с което се очаква да се постигне по-голяма прозрачност. Към министъра на културата пък се назначава Национален съвет за киното, който ще е консултативен орган. Той ще се състои от 13 души, ще се назначава със заповед на министъра за срок от 2 г. и ще изготвя Национална програма за развитие на филмовата индустрия.

Промените в закона бяха приети единодушно и без дебати в пленарната зала, но депутатите на ГЕРБ ги намериха за подходящ момент да благодарят на опозицията.

“Има основание да се благодари. Днес сме свидетели на безпрецедентен от 30 г. закон, който осигурява на българското кинопроизводство сума, която никога не е ползвало”, каза шефът на Комисията по култура Вежди Рашидов. Съпартиецът му Евгени Будинов пък дори се обясни в любов: “Благодаря, че нагледно показахте как съединението прави силата. Обичам ви и съм невероятно щастлив”.

Законът за киното не бе променян от 2003 г. За промени се заговори през септември 2019 г. на дискусия с участието на Рашидов, зам.-кмета на София Тодор Чобанов, продуцентите Магърдич Халваджиян и Евтим Милошев, актьори Владимир Пенев. Тогава се стигна до единното мнение, че е нужна помощ за чуждестранните продукции.