Главният архитект на район "Триадица" подава оставка заради инцидента с убитото от ток момче (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9527850 www.24chasa.bg
Кметът на район "Триадица" Димитър Божилов КАДЪР: БНТ

Главният архитект на столичния район "Триадица" ще подаде оставка. Това каза кметът на района Димитър Божилов. Издигнатият от „Демократична България“ кмет на района дава пресконференция във връзка с трагичния инцидент на бул. „Акад. Иван Евстатиев Гешов“, при който загина 16-годишно момче. 

"Бяхме потресени от този инцидент. Нашата цел е да изясним всички факти и обстоятелства. За да бъдем максимално обективни, искаме да информираме обществеността за някои данни, които вчера бяха изнесени в медийното пространство. Колегите от Столична община споменаха за писма към райноната администрация с искания за инфо незаконни обекти. Район „Триадица“ е отговорило на тези писма с работа на терен. Съдържа се списък с 23 обекта на територията на нашия район. От тях 11 дори не са били налични към момента на проверките. Останалите 6 не са с точни координати, а за още 6 са съставени констативни актове“, каза Божилов.

Припомняме, че от пресконференция на кмета на София Йорданка Фандъкова вчера стана ясно, че павилионът в двора на болница “Св. Иван Рилски” е бил свързан на база служебна бележка, подписана със запетая от главния архитект на район “Триадица”. В същото време преместваемият обект не е имал документ за въвеждане в експлоатация. Точно този документ обаче е част от условията за сключване на договор за подаване на напрежение от ЧЕЗ, откъдето уточниха, че не са контролен орган, който да следи за законното разполагане на преместваемите обекти.

"Тази бележка е била издадена и подписана, когато главният архитект на общината не е бил на работа. Кой я е подписал, каква е връзката и каква е съпричастността към този документ ще констатират разследващите органи. Главният архитект заяви, че ще напусне района с цел разясняване на фактите като морална и човешка постъпка",каза Божилов.

"Той твърди, че не го е подписал, но като човешки акт е готов да се оттегли", добави районният кмет за оттеглянето на арх. Иван Шишков. Той заема длъжността от 2008 г. насам. 

"Тези обекти са разположени там през 90-те години. Факт е, че има някакви съмнения по отношения на тяхната законосъобразност, но е важно да се разкрие истината. С встъпването ми в длъжност поисках от началниците на отдели какви преписки се движат. Проверих внимателно и тази преписка не фигурираше там", каза още той.