Проф. Ангелов: Случаите на COVID-19 нарастват, но няма наплив в болниците (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9528430 www.24chasa.bg
Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов

Доволни сме от резултатите към момента. Следим нарастването на случаите, но отчитаме, че нямаме такъв голям наплив и натиск в здравните заведения, заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на брифинг за епидемичната обстановка в страната.

Заетостта на интензивните легла към момента е 42% в усложнено състояние и 40% в неусложнено състояние. Най-много интензивни легла са заети в Благоевград, Разград, София-област, Силистра и Хасково допълни проф. Ангелов.

В Кюстендил и във Враца видях, че колегите се справят, има достатъчно свободни легла и лекарите работят спокойно, каза още той. Това ни дава възможност да продължим с плана, който следваме и с разхлабването на мерките, така че да не изпуснем ситуацията към настоящия момент, допълни министър Ангелов.

Почти запазваме класацията си по заболяемост и смъртност. 25-и сме в ЕС и 5-и на балканите по заболяемост от COVID-19, по смъртност сме на 15-о място в ЕС. Смъртността у нас е 7,3 на 100 000, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

България и Гърция, както и страните от Скандинавието, с изключение на Швеция, са в най-светлата зона, посочи Кунчев. Процентът на положителните проби за британския вариант на вируса е твърде висок в Кюстендил, но разпространението му е много бавно, увери Кунчев. По думите му най-много случаи на британския вариант на вируса засега има в Гърция.

Тенденцията е за нарастване на случаите. Намираме се на нивата от 22 октомври миналата година, но кривата все още не е толкова остра и няма експоненциално нарастване. Имаме нарастване с 24% на базата на 100 000 души, каза председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски. 

Красимир Гигов посочи, че ще бъде предложено да се премине към четвърта фаза от плана за ваксиниране, в която се предвижда да бъдат ваксинирани хора над 65-годишна възраст и хора с хронични заболявания.

Очакваме от 240 000 дози ваксини до края на месеца, като утре се очакват над 57 хиляди дози от "АстраЗенека", а следващите доставки ще бъдат другата седмица. Това заяви директорът на ИАЛ маг.-фарм. Богдан Кирилов.

По предварителна информация през март в България се очакват над половин милион дози ваксини, което ще позволи да се ускори процесът по ваксиниране, допълни той. 

По информация от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) в началото на седмицата е било подадено заявление за одобрение от производителя "Джонсън и Джонсън", като очакванията са оценката да приключи към средата на март и ако становището е положително, Европейската комисия ще може да издаде разрешение за употреба на четвърта ваксина в ЕС, допълни още Кирилов.

Не се изисква PCR тест, нито антигенен тест преди ваксинация, уточни проф. Ангелов.

Здравноосигурените и здравнонеосигурените граждани не трябва да плащат потребителска такса за поставянето на ваксина срещу COVID-19, каза директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов и призова желаещите, които са се записали за ваксиниране, да се явяват в определения ден и час.

Наистина не се препоръчваше ваксините да не се ползват върху бременни и кърмещи жени. Това беше пренебрегнато в САЩ – там на доброволен принцип бременните избират дали да се ваксинират. В Израел бременните се ваксинират с ваксината на "Пфайзер". Във Великобритания – с ваксината на "АстраЗенека", пояси ген. Мутафчийски.

По думите му престои да излязат резултати, които да покажат дали е безопасно бременни да се ваксинират, като при нито една друга ваксина няма ограничения за ваксинация на бременни и кърмещи, но трябва да имаме научни доказателства за COVID ваксините, категоричен беше ген. Мутафчийски и добави, че във Великобритания се ваксинират деца от 6 до 16-годишна възраст и засега няма някакви особености.

Протоколът за начина на гласуване на изборите по време на пандемия днес ще бъде обсъден за последен път и ще бъде предаден на Централната избирателна комисия и разпространен по общините, увери министър Ангелов.