Рашидов: Не свиваме бюджета за кино, никога досега не е имало толкова пари

https://www.24chasa.bg/novini/article/9528456 www.24chasa.bg
Вежди Рашидов е вносител на законопроекта. СНИМКА: Румяна Тонева

Не свиваме бюджета за кино, никога досега не е имало толкова пари. Това каза шефът на комисията по култура и депутат от ГЕРБ Вежди Рашидов по повод приетия вчера Закон за филмовата индустрия.

Законът бе атакуван от няколко филмови асоциации още при разглеждането му на първо четене. Основното искане бе схемата за възстановаване на разходите да бъде разписана в отделен закон. Това обаче не бе променено между двете четения и веднага след приемането на закона творците обявиха, че ще искат от президента Румен Радев да наложи вето.

Рашидов излезе пред медиите с членовете на комисията по култура от всички партии с изключение на БСП, които подкрепяли, но не стана ясно защо не са дошли. Според ексминистъра на културата парламентарната комисия за първи път показала воля и характер с този законопроект, по който работили всички заедно.

“Следя световната и европейската култура. Навсякъде тежката COVID криза, навсякъде и във всичко се свиват бюджетите, включително и в културната среда. Трибунката я правим, за да ви кажем - в такава тежка пандемия и криза, българското правителство и българския парламент приехме не да свием бюджета, безпрецедентните 41 млн. за българско кино. Никога не е имало толкова много пари. Дълго работихме за това", каза Рашидов. Подчерта и, че законът не се прави против нещо, а за да се осъвремени законодателството.