Новият сръбски патриарх е смятан за брилянтен богослов и дипломат

https://www.24chasa.bg/novini/article/9530618 www.24chasa.bg
Новоизбраният сръбски патриарх Порфирий СНИМКА: РОЙТЕРС

59-годишният митрополит на Загреб и Любляна Порфирий е новият патриарх на Сърбия. Той е смятан за брилянтен богослов и един от най-видните съвременни сръбски духовници и интелектуалци. Често е определян и като изкусен дипломат, който владее английски, гръцки и немски.

Порфирий бе избран днес за патриарх от архиерейския събор на Сръбската православна църква чрез т.нар. апостолски жребий. Процедурата включва гласуване на трима кандидати, чиито имена се поставят в пликове в Библията и от там се изтегля един - избор, който се вярва, че се прави с помощта на Светия дух. Тази система възпроизвежда избора, описан в първа глава от книгата Деяния на Светите апостоли.

Порфирий е роден на 22 юли 1961 г. в Бечей, Войводина и е кръстен от родителите си с името Първослав. Завършил е гимназия в Нови сад. Подстриган е за монах в манастира Високи Дечани през 1985 г. от йеромонах Ириней Булович - сегашният Бачки епископ, който също бе сред кандидатите за патриаршеското було.

Новият сръбски патриарх е завършил православния богословски факултет в Белград през 1986 г. Ръкоположен е за йеродякон в манастира "Света Троица" в Мусутище от тогавашния епископ на Рашка и Призрен, а по-късно и сръбски патриарх Павле.

Смята се, че Порфирий има добри връзки с Гърция и гръцката православна църква, тъй като е завършил следдипломно си обучение в Атина между 1986 и 1990 г.

По-късно с благословията на своя духовен баща епископ Ириней става игумен на манастира "Свети Арахангели" в Ковил край Нови сад.

По негово време манастирът става духовно средище за много млади сръбски интелектуалци. За помощ в светата обител идват и не малко хора с проблеми от Белград и Нови сад, заради което през 2005 г. Порфирий основава терапевтична общност "Земята на живите" - инициатива, призната за един от най-успешните проекти за лечение на наркозависими хора в Сърбия.

Между 2005 и 2010 г. Порфирий е важна част от държавния медиен регулатор на Сърбия, а след това отговаря и за църковната дейност в армията.

През 2014 г. е хиротонисан за митрополит на Загреб и Любляна в катедралния храм "Преображение Господне" в Загреб.

До неговия избор за патриарх се стигна, след кончината на патриарх Ириней на 20 ноември миналата година вследствие на усложнения от коронавирус. Тогава за местоблюстител на патриаршеския престол до избора на нов патриарх беше избран най-възрастният сред митрополитите - Хризостом.

След днешния избор на митрополит Порфирий за нов сръбски патриарх бяха отслужени благодарствени молебени.