Психолозите да са само с диплома, прие на първо четене парламентът

https://www.24chasa.bg/novini/article/9532695 www.24chasa.bg
СНИМКА: Румяна Тонeва

Диплома за бакалавър, магистър или доктор по психология, това трябва да има всеки, който желае, за да практикува професията психолог. Това предвиждат промени в Закона за съсловната организация и професионалната дейност на психолозите, който бе приет на първо четене с 80 гласа "за", 11 "против" и 2 въздържали се.

Има не малко психолози, които практикуват без да имат нужното за това образование, а това крие рискове върху психичното здраве на българите, се посочва в законопроекта. Затова освен диплома по специалността всеки психолог задължително трябва да е вписан в регистъра на психолозите, посочва се още в поправките.

Дружеството на психолозите в Република България пък ще приемат на общото си събрание стандарти, по които психолозите у нас да следват добрата практика в професията.

Като поставяне началото на един дългоочакван законопроект, който обаче ще бъде окончателно приет в следващото НС, така от ГЕРБ определиха приетите текстове. Те не бяха одобрени от опозицията - БСП и ДПС.

Левицата определи законовите текстове като лобистки. "Всичко това е направено една организация да овладее сектора. Експертната комисия как регулира некомпетентните психолози, които имат нужната от диплома", попита Антон Кутев от БСП. Съпартийката му Ирена Анастасова посочи, че ако се приеме и на второ четене законопроектът, ще трябва спешно да се поправя и образователният закон, защото в училищната система има много педагогически съветници, които работят като психолози, но в условията на работа на учители.

Законопроектът трябва да бъде подложен на по-широко обсъждане, поискаха пък от ДПС. "Смятаме, че трябва да се даде шанс на подобен законопроект, но липсата на време за обмисляне на текстовете ще доведе до недомислици", каза зам.-шефката на парламента Нигяр Джафер.

"Без този закон полето на психологията е един разграден двор. С него не само се доближава професията до по-отговорните, но създава и механизъм за защита на потребителите, когато не са доволни от процедурата", каза депутатката от ГЕРБ Таня Петрова, която е и психолог по професия. Тя призова всички партии да внесат своите предложения между двете четения.

По време на дебатите стана ясно, че търсенето на психологична помощ пред последната година е