Вълчев: Учителите имат интерес към ваксините, но изчакват

https://www.24chasa.bg/novini/article/9533352 www.24chasa.bg
Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев

Преподавателите не искат да са от първите ваксинирани, показва анкета на синдиката на учителите у нас

Учителите имат положителна нагласа към ваксините, проявяват интерес и търсят доказателства за тяхната ефективност, но се въздържат от ваксинация на този етап. Това заяви просветният министър Красимир Вълчев по време на петъчния парламентарен контрол.

Процентът на ваксинираните преподаватели бил нисък не заради недоверие, а заради нежелание да са от първите. "Никой от нас не е микробиолог, за да е видял през микроскопа какво се случва в самата ваксина. Затова всеки един от нас малко или много се уповава на авторитетите, а няма авторитет, който да се е изказал негативно срещу ваксините", каза още Красимир Вълчев.

Заключението е в резултат от анкетно проучване на Отрасловия съвет към Министерството на образованието, като в него се търси отговорът защо преподавателите не желаят да се ваксинират. Проучването е направено от Синдиката на българските учители.

Учителите бяха включени към втора фаза на плана за ваксинация, но в края на януари повече от половината не пожелаха да си сложат ваксина срещу коронавируса. "Желанието ни е повече присъствено обучение. Това можем да го получим по-бързо, ако имаме повече ваксинирани", каза Вълчев и увери, че ваксинирането няма да стане задължително.