НА ЖИВО: Пленарно заседание на депутатите от 49-ото НС

Видео Подкаст image/svg+xml

ЕС предвижда допълнителни 7 млн. евро за ваксинация в страните от Западните Балкани

Европейският съюз в партньорство със Световната здравна организация /СЗО/ е задействал нов регионален проект на стойност над 7 милиона евро за подкрепа на сигурната и ефикасна имунизация на населението в страните от Западните Балкани, предаде Танюг, цитирана от БТА. 

Източници от Европейската комисия посочват, че този проект ще помогне на страните от региона да се подготвят за ефикасно снабдяване и прилагане на ваксините срещу КОВИД-19, включително получените от системата КОВАКС и чрез механизма на ЕС за споделяне на ваксините с държавите извън съюза.

Комисарят по разширяването Оливер Вархей съобщи, че този проект е допълнение към пакета от 70 милиона евро за подпомагане на достъпа до ваксини в региона и снабдяване с необходимото оборудване за съхранение на ваксините.

"С този нов проект в подкрепа на имунизационната кампания в Западните Балкани ЕС продължава да изпълнява своя ангажимент за подпомагане на партньорите в борбата с пандемията", каза Вархей.

Европейската комисия уточни, че общият пакет помощи на ЕС за Западните Балкани за отговор на пандемията в момента надхвърля 3,3 милиарда евро, което включва подкрепата за снабдяване с оборудване, средносрочна и дългосрочна помощ за здравната система и икономиката на страните от региона, подкрепа на предприятията чрез местни банки, макрофинансова помощ под формата на кредити от Европейската инвестиционна банка.

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още