Служител на ДС пред "168 часа": Горихме досиета, за да запазим агентите си

https://www.24chasa.bg/novini/article/9534256 www.24chasa.bg
О.р. полк. Любен Левичаров е служил в Софийско градско управление на ДС, а впоследствие през 1994-1995 г. е шеф на антимафиотите.

Разказ от първо лице за най-тайните събития в комунистическите служби от 1990 г.

В поредицата на "168 часа" "Тайните на прехода - скритата история" ви предлагаме разказ от първо лице как са били изгаряни досиетата през 1990 г., както и как се е процедирало и кои са били най-ценните агенти на ДС.

В предишни броеве ви запознахме с тезата на сина на зам.-министъра на вътрешните работи Григор Шопов - Любомир Шопов, че Луканов е назначил Илия Павлов за топкапиталист.

Разкрихме как 704-ма души са източили 1,5 милиарда долара след свалянето на Тодор Живков и как американците не са успели да се доберат до тайните на разузнавачите ни, придобивали секретни технологии от Запада.

В друг брой ви разказахме как Тодор Живков разпорежда да се създаде "Мултигруп" като контра на Луканов/Дойнов. Пуснахме в няколко части интервю със сина на бившия премиер. Той говори как баща му показвал на Тодор Живков компоти с кал в СССР, срещу които България получава техника.

Пак в "Тайните на прехода - скритата история" ви предложихме неразказвана история за мистериозно потъналите 350 милиона долара от членски внос в БКП, събиран от дипломати и изпратени в чужбина работници. Освен тях чрез хитра хватка рубли от членския внос в СССР са превърнати в източногермански марки и оттам в западногермански.

Една вечер в ранната пролет на 1990 г. няколко пикапа паркирали пред Държавна сигурност и били натоварени с чували, в които са натъпкани папки с досиета. Служители ги закарали на пусто място в провинцията, далеч от хора и свидетели. Събрали дърва и подпалки.

Оформили голямо огнище - около

10 метра в диаметър.

Тогава запалили огън и започвали да хвърлят в него чувалите един по един. И така - докато всичко станало на пепел. Никой обаче не може да каже колко точно са били делата, които са възпламенени. За всичко това си спомня пред "168 часа" бившият служител на Софийско градско управление на ДС, а впоследствие антимафиот № 1 през 1994 - 1995 г. о.р. полк. Любен Левичаров.

"Горихме ги дълго време - може би от 21 ч. вечерта до 4 сутринта", разказа той. Заедно с него били колеги от различни управления и отдели.

Признава, че първо пробвал да унищожи папките, които лично е водил,

в собствената си камина вкъщи.

Но не успял. "12 часа горих само едно от делата и разбрах, че така няма да стане. Казах и на колегите", добавя той. Не помни дали ликвидирането е било дирижирано от ръководството на ДС.

Всъщност това е само частен случай, при това извън обсега на голямото унищожаване на досиета, за което има височайша заповед на министър ген. Атанас Семерджиев.

Какво се случва обаче месеци след като армейският офицер застава начело на МВР?

"Когато падна Тодор Живков, ние с колегите се разбрахме първо да унищожим данните за явочните квартири и да чакаме централно да бъде ликвидирано всичко останало, включително и картоните - разказа Левичаров. - Минаха няколко месеца и видяхме, че никой нищо не предприема. Явно шефовете нямаха куража да унищожат картоните. Министър Семерджиев беше военен, не разбираше от нашата работа.

Тогава, говорейки помежду си, си казахме -

дайте всеки да си спаси агентурата.

В нея е най-голямата сила на специалната служба. Разбира се, в комбинация с някои други умения."

И така освен централизираната заповед всеки оперативен работник се е опитал да унищожи следите на свестните по своите разбирания агенти. И така да ги спаси от преследване, ако на изборите през юни 1990 г. на власт дойде опозицията.

“Не съжалявам, че го направих”, казва още Левичаров.

По какви начини са унищожавани досиета четете в "168 часа" - тук