Пандемията подсети студентите по медицина да стават инфекционисти

https://www.24chasa.bg/novini/article/9534269 www.24chasa.bg
Проф. Каролина Любомирова

Много от тях бяха и са доброволци в COVID отделенията

Заради необходимост от помощ за емоционалното здраве на хората расте интересът и към психиатрията

Засилен интерес към специалността “Инфекциозни болести” са проявили студентите от Медицинския университет в София, като 2,69% от випуск 2020 споделят, че искат да се развиват там. При предишния випуск никой не я е посочил като желана.

Пандемията промени нагласите на студентите по медицина.

СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Пандемията промени нагласите на студентите по медицина. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Това показва традиционната анкета сред дипломиращите се студенти от Медицинския факултет към Медицинския университет - София. Тя отчита, че пандемията от COVID-19 е повлияла на предпочитанията на младите лекари за област, в която да специализират, съобщиха от висшето училище

“Целта на анкетата, проведена сред младите лекари от випуск 2020 на нашия университет, е да изследва професионалните интереси, а не толкова мотивацията им, но можем да предполагаме каква е тя. До голяма степен смятаме, че този интерес към специалността “Инфекциозни болести” се дължи на пандемията, защото вече повече се говори за тези специалисти заради изключителната важност на специалността”, коментира за “24 часа” проф. Каролина Любомирова, зам.-ректор по учебната дейност.

Според ръководството на университета голяма роля изиграл и практическият досег на абсолвентите с болестта. Доста от студентите бяха и още са доброволци в COVID отделения или имат приятели и колеги, които са доброволци. “Те видяха от първо лице какво означава нужда от специализирана помощ,

усетиха

човешкото

страдание,

видяха как

се работи

в напрегната

обстановка

и вярвам, че са направили много изводи за себе си”, каза още проф. Любомирова. В момента към МУ - София, се обучават 10 специализанти по “Инфекциозни болести”, като цикълът им на обучение е 4 години. Така че тези 10 лекари ще придобият специалност в следващите 2-3 години, в зависимост от това кога са започнали специализацията си. А за периода 2016-2020 г. тази специалност в МУ - София, са придобили общо 12 лекари, което е сравнително малко на фона на други специалности.

Най-желана специалност сред завършващите най-старото ни висше медицинско учебно заведение тази година лекари е “Вътрешни болести”. Към нея ще се ориентират 10,10% от общо 240 анкетирани. Следва “Хирургия” с 8,75%, като това беше най-предпочитаната специалност от предишния випуск. На трето място с еднакъв интерес от абсолвентите - 7,74%, са “Акушерство и гинекология” и “Ортопедия и травматология”.

С близо 2% е повишен интересът и към специалност “Онкология” (2,69%), която в предишни випуски беше в края на списъка с предпочитанията. С 2% се покачва и изборът на “Образна диагностика”, към която се ориентират 5,05% от абсолвентите. Анкетата сочи и увеличен брой на лекарите, които ще изберат да специализират “Психиатрия” – 5,05%, като при випуск 2019 това е било желанието едва на 1,90% от анкетираните.

Над 90% от випуск 2020

искат да се

реализират като

специалисти в

болнични

заведения

Това е с повече от 6% в сравнение с нагласите на предходния випуск. Съвсем малка част от дипломиращите се тази година – 3,54%, желаят да станат общопрактикуващи лекари. Също около 3% от випускниците виждат себе си като медицински представители на фармацевтични компании.

“Миналата година “Хирургия” беше на първо място в желанията на абсолвентите, а тази година е твърдо

“Вътрешни

болести”,

специалност,

тясно свързана

с последствията

от COVID-19. Подобен е случаят и с “Образна диагностика”. Още повече че и двете специалности могат да се практикуват и в ДКЦ, и в болници, така че предполагат по-успешнаа професионална реализация”, смятат от Медицинския университет в София.

Според ръководството скокът в интереса към “Психиатрия” също се дължи до някаква степен на пандемията. Вероятно очакванията на дипломираните сега лекари са, че хората ще бъдат по-ангажирани с емоционалното си здраве, след като усетиха, че то се подкопава от стоенето вкъщи и от всички психически травми, които пандемията донесе, както и че има твърде много хора, които имат нужда от помощ в посока преодоляването на загубите, лични и професионални.

Анкетата сред абсолвентите в Медицинския факултет на Медицинския университет в София се провежда над 10 години и проследява промените в нагласите на завършващите млади лекари.

477 млади лекари от МУ - София, ще получат дипломите си в последната седмица на февруари. От тях 262-ма са българи, а 215 - чужденци от 29 държави. Дипломирането ще се проведе не в един, а в няколко дни заради противоепидемичните правила.

За първи път Хипократовата клетва ще бъде произнесена от абсолвентите комбинирано - присъствено и онлайн, в хибридна церемония на 22 февруари.