Какво хапче да пиете преди ваксинация

https://www.24chasa.bg/novini/article/9535564 www.24chasa.bg
Ваксинация СНИМКА: РОЙТЕРС

Хората, които знаят или подозират, че имат някаква алергия, е добре няколко дни преди ваксинация срещу коронавируса превантивно да пият хапче срещу алергия. Това е една от препоръките на експертния лекарския съвет по алергология към министъра на здравеопазването.

"Преди поставянето на ваксината всеки, който е имал в миналото някаква форма на алергична реакция - дихателна, кожна, гастроинтестинална или друга, трябва да се консултира със своя лекар, за да се вземе информирано решение за целта. В случай, че има колебание от страна на лекаря или пациента, ваксинацията може да се проведе под т.нар. „антиалергичен чадър“, т.е. 3-4 дни преди имунизацията, в деня на имунизацията и 3-4 дни след нея да се приема по 1-2 таблетки антихистаминов препарат", се казва в препоръките на експертния съвет по клинична алергология.

Експертните съвети по различни хронични болести публикуваха подробни препоръки към личните лекари и пациентите, за да ги улеснят при решението за ваксиниране, както "24 часа" вече съобщи. Подробните препоръки на 16-те съвета можете да прочетете тук. 

След решението, че може да се ваксинира всеки, който иска, пред "Пирогов" в София днес има опашки от желаещи. 

Как да се запишете за ваксинация четете тук.